Szerző: Vörös Péter

2002. október 21. 15:19

Elődjénél olcsóbb, lassabb és butább lesz a 64 Mbyte memóriával szerelt Matrox Parhelia kártya

[Matroxusers] A Matrox hamarosan új változatot mutat be a nyáron piacra dobott Parhelia videokártyából. Az új jövevény kevesebb memóriát és szolgáltatást kínál, és lassabb is lesz elődjénél.

[Matroxusers] A Matrox hamarosan új változatot mutat be a nyáron piacra dobott Parhelia videokártyából. Az új jövevény kevesebb memóriát és szolgáltatást kínál, és lassabb is lesz elődjénél.

Ha hihetünk a pletykáknak, a Matrox hamarosan piacra dobja 64 Mbyte memóriával szerelt Parhelia videokártyáját, amely a 128 Mbyte-os csúcsmodellnél alacsonyabb órajalen üzemel majd. A június végén bejelentett, 128 Mbyte memóriával szerelt Parhelia kártyákon 220 MHz-es videochip és 550 MHz-es DDR SDRAM ketyegett, ennek ellenére a kanadai cég várományosa az összes teljesítménytesztben a "nagymenők" (GeForce4, Radeon 8500) mögött maradt. Az új változat órajeléről egyelőre nincsenek pontos információk.

A Matrox sajnos nem elégedett meg a memória megnyirbálásával és az órajel csökkentésével, ugyanis a hírek szerint a 64 Mbyte-os Parhelia változat nem támogatja majd az FAA (Fragment Anti-Aliasing) technológiát sem, noha ez volt a 128 Mbyte-os kivitel talán legtöbbet dicsért szolgáltatása. A 64 Mbyte-os Parhelia kártya ára 250 dollár körül várható, pontos megjelenési ideje egyelőre ismeretlen.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Matrox Parhelia grafikus chip alapvető specifikációi a következők:

  • 0,15 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia
  • 80 millió tranzisztor
  • 4 renderelő futószalag
  • órajelenként 4x4, azaz 16 textúra feldolgozása
  • 4 programozható vertex shader
  • 256 bites DDR memóriabusz
  • legfeljebb 256 Mbyte DDR SDRAM támogatás
  • AGP 4X/8X támogatás, Side Band Addressing, Fast Writes
  • Teljes DirectX 8 pixel és vertex shader kompatibilitás

A Parhelia-512 részletes ismertetése cikkünkben olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról