Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 21. 09:32

Döntetlennel ért véget Kramnyik és a Deep Fritz sakkszámítógép nyolcjátszmás csatája

Vlagyimir Kramnyik orosz sakkvilágbajnok és a német fejlesztésű Deep Fritz megosztozott a pontokon a nyolcjátszmás, 1 millió dollár összdíjazású, Bahrein elméi nevű csata utolsó partijában, így döntetlennel ért véget a küzdelem. A nyolcadik játszma mindössze 21 lépésig tartott, ez volt az összecsapás legrövidebb partija. A mérkőzés végeredménye 4:4 lett.

Vlagyimir Kramnyik orosz sakkvilágbajnok és a német fejlesztésű Deep Fritz megosztozott a pontokon a nyolcjátszmás, 1 millió dollár összdíjazású, "Bahrein elméi" nevű csata utolsó partijában, így döntetlennel ért véget a küzdelem. A nyolcadik játszma mindössze 21 lépésig tartott, ez volt az összecsapás legrövidebb partija. A mérkőzés végeredménye 4:4 lett.


Végetért a Kramnyik kontra Deep Fritz mérkőzés.

A győzelem 1 millió dollárt jelentett volna Kramnyik számára, így meg kell elégednie 800 ezer dollárral. A ChessBase, a Deep Fritz elkészítője 200 ezer dollárt fordít jótékonysági célokra az Európai Ifjúsági Sakk Kezdeményezés számára.

A Deep Fritz sakkszámítógép másodpercenként 3,5 millió lépést képes kiértékelni. Az ember kontra számítógép csata az 1997-es Garri Kaszparov - Deep Blue szuperszámítógép verseny folytatása. Öt évvel ezelőtt a számítógép nyert az akkori világbajnok Kaszparov ellen.


Vlagyimir Kramnyik

Vlagyimir Kramnyik 2000-ben lett világbajnok, amikor Londonban legyőzte a szintén orosz Kaszparovot. A Deep Fritz elleni győzelem esetén Kramnyik 1 millió dollárt kap, döntetlen esetén 800 ezer dollár a jutalma, míg vereség esetén is 600 ezer dollár üti a markát.

A szabályok értelmében Kramnyik két héttel a mérkőzés kezdete előtt megkapta a számítógépet azért, hogy gyakorolhasson a program ellen és hozzáigazíthassa játékmódját.

A Deep Fritz az első három játszmában csak fél pontot szerzett, azonban a sorozat második felében fordított, és négy játszmából 3 pontot szerezve várta az utolsó partit. A 27 éves Kramnyik eleinte meglepte a Deep Fritzet és megnyerte a második és a harmadik játszmát. Azonban a mérkőzéssorozat második felében nem sikerült kifognia a számítógépen, két vereséget és két döntetlent ért el.

Kramnyik elmondta, hogy már a csata előtt is tisztelte ellenfelét és most még inkább becsüli a programot és a mögötte álló csapatot. Hogy mennyire tiszteli? "Utoljára Garri Kaszparovnak sikerült az, hogy sötéttel 21 lépésen belül döntetlennel úszta meg ellenem" -- mondta Kramnyik.

Szombaton a világbajnoknak nem sikerült feltörnie a Deep Fritz szilárd védelmét, és elég hamar remiben állapodtak meg a felek.


A Deep Fritz csapat

A mérkőzés eredménye rendkívüli sikert jelent a Deep Fritz számára, főleg azután, hogy az első három játszma után mindössze fél pontot szerzett a számítógép. Mindkét fél azt mondta, hogy boldogan játszanának visszavágót.

A nyolcadik játszmában a Deep Fritz elutasította a vezércsel egyik legélesebb változatát, a Botvinnik félszláv megnyitást, és nyugodtabb vizekre evezett az elutasított vezércsellel. Ezután Kramnyik vált tanácstalanná, csak igen nagy kockázattal játszhatott volna győzelemre, de ebben benne volt a vesztés reális esélye is. Így ezúttal a sakkvilágbajnok mérte fel az esélyeket és kínált döntetlent.

A hetedik és a nyolcadik parti gyors döntetlent hozott, Kramnyik nyilvánvalóan nem volt hajlandó nagy kockázatot vállalni azután, hogy a számítógép megnyerte az ötödik és a hatodik partit. A sakkozók jól tudják azt, hogy mikor nincsenek csúcsformában, és ha Kramnyik megpróbálta volna megnyerni ezeket a játszmákat, akkor jó eséllyel vesztett volna.


A nyolcadik játszma végső állása.

A nyolcadik játszma krónikája: Világos (Vlagyimir Kramnyik) - Sötét (Deep Fritz). 1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 c6 5.Fg5 Fe7 6.e3 0-0 7.Fd3 Hbd7 8.0-0 dxc4 9.Fxc4 Hd5 10.Fxe7 Vxe7 11.Bc1 Hxc3 12.Bxc3 e5 13.Fb3 exd4 14.exd4 Hf6 15.Be1 Vd6 16.h3 Ff5 17.Bce3 Bae8 18.Be5 Fg6 19.a3 Vd8 20.Bxe8 Hxe8 21.Vd2 1/2-1/2.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról