Szerző: Vörös Péter

2002. október 18. 16:00

Athlon DT néven kerül forgalomba a ClawHammer?

Egy valódinak tűnő AMD termékterven az AMD következő generációs, korábban ClawHammer néven ismert processzora Athlon DT márkanévvel szerepel. Korábban számos pletyka látott napvilágot az új Athlon kereskedelmi nevével kapcsolatban, sokan Athlon XP 64-re, mások Athlon Utrára tippeltek. A kiszivárgott termékterv, úgy tűnik, pontot tesz a viták végére.

Egy valódinak tűnő AMD termékterven az AMD következő generációs, korábban ClawHammer néven ismert processzora "Athlon DT" márkanévvel szerepel. Korábban számos pletyka látott napvilágot az új Athlon kereskedelmi nevével kapcsolatban, sokan Athlon XP 64-re, mások Athlon Utrára tippeltek. A kiszivárgott termékterv, úgy tűnik, pontot tesz a viták végére.

Amint arról korábban beszámoltunk, az egyprocesszoros asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) processzor egy 72 bit széles DDR memóriabusszal rendelkezik, és maximálisan 4 Gbyte DDR200/266/333 szabványnak megfelelő memóriát támogat. Az AMD azonban hangsúlyozta, hogy amint a DDR-II szabvány elterjed, a processzorok is új, azzal kompatibilis memóriavezérlőt kapnak. Becslések szerint a DDR-II debütálása leghamarabb 2003 végén esedékes.

A processzor továbbá egyetlen 16 bites HyperTransport interfészt, 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache), míg 256 vagy 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 754 tűs mPGA tokozásban kerül forgalomba. Egyes pletykák szerint a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő ClawHammer processzorok 256 kbyte L2 cache-sel lesz ellátva, míg a nagyobb gyorsítótár alkalmazása a következő gyártástechnológiai váltás (90 nanométer) után esedékes.

A maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A ClawHammerrel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, és 940 tűs mPGA tokozást kap.

A nyolcadik generációs Athlon processzor a fent látható termékterv szerint a jövő év első felében jelenik meg 3000+ modellszámozással. A többprocesszoros szerverekbe szánt Opteron megjelenése szintén a jövő év első félévében esedékes. Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a K8 az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról