Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 18. 12:15

Linus Torvalds a csak bináris formában kiadott kernelmodulokról

Linux
LinuxA csak bináris, lefordított formában terjesztett Linux kernelmodulok már régóta a viták középpontjában állnak. A GNU GPL licenc szerint ugyanis egy GPL-es szoftver bővítéseinek, amelyek szorosan együttműködnek a GPL-es szoftverrel, a GPL feltételeivel kell megjelenniük. Az azonban máig kérdéses, hogy mi a helyzet a Linux kernelhez kiadott különféle, csak bináris formátumban hozzáférhető modulokkal. Több gyártó, köztük a videokártya-piac egyik legnagyobb gyártója is ilyen formában támogatja termékeinek Linux alatti használatát.

Vajon elég szorsan együttműködnek ezek a modulok a kernellel ahhoz, hogy egyetlen programnak tekintsük őket, vagy különálló szoftverek, amelyeket a kernel által a modulok számára biztosított interfész köt össze?

Nos, Linus Torvalds szerint nem különálló szoftverek, a modul interfészből soha nem is szerettek volna ilyen határt emelni, ebben az esetben a GPL-es és nem GPL-es programok határa a rendszerhívások szintje, épp ezért a Linux megalkotója úgy véli, hogy a pusztán bináris modulokat terjesztő gyártóknak előbb-utóbb a bíróságon kell bizonyítaniuk igazukat. Linus Torvalds levele az Linux Weekly News oldalán olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról