Szerző: castor

2002. október 18. 11:28

A Linuxvilág magazin októberi számának tartalmából

Még kapható az újságárusoknál

Linuxvilág magazinMég kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin októberi száma. A szokásos hírcsokor után Gibizer Tibor interjúját olvashatjuk az UHU Linux fejlesztői csapatának vezetőjével, Körmendi Andrással; a beszélgetést egy másfél oldalas telepítési útmutató követi. A dobbantó rovatban Garzó András az otthoni rendszerek alapvető biztonsági kérdéseivel foglalkozik (Biztonsági öveket becsatolni!), és folytatódik az operációs rendszerek lelkivilágát bemutató sorozat is a Ha bemegyek... című írással, amely a beviteli és kiviteli eszközök kezelését mutatja be.

Az Egy másik környezet-ben Szy György egy szerény igényű, webfejlesztéshez összeállított Debian-alapú rendszer építéséhez ad tippeket, hasonló témájú a Kicsi, de jól működő Linux-doboz című írás is, amelyben Marcel Gagné egy akár 32MB RAM-mal szerelt PC-n is működő mini munkakörnyezet kellékeit (IceWM, AbiWord, Dillo, Siag Office) mutatja be, rövid csomagfordítási útmutatókkal. A cikkhez további kiegészítést találhatunk az 59. oldalon: IceWM második pillantásra.

Fülöp Balázs a Debian Woody 3.0-ban röviden bemutatja a július végén megjelent új Debian rendszert, megtudhatjuk, hogyan használható a jigdo (Jigsaw Download) a Woddy CD-inek "kirakásához", és hasznos telepítési tippeket is kapunk. Mick Bauer a Naprakésznek maradni az épelméjűség határain belül-ben áttekinti, hogy milyen eszközöket kínál a Red Hat, a SuSE és a Debian Linux a rendszerfrissítéshez, sajnos a cikk csak arról szól, hogy hogyan működik ideális esetben az up2date, a Yast2 frissítőmodulja és az apt-get upgrade, a gyakori problémákra nem tér ki.

Elsősorban a fejlesztőket fogja érdekelni Patricia Jung írása (Grafikus felület programozása Qt-ban, 1. rész), Robert Love kernellel foglalkozó cikke (Kizárási módszerek a rendszermagban), továbbá Gludovátz Gábor PHP-sorozatának levélkezelésről szóló része (PHP PEAR).

Varga S. Csaba a szaktekintély rovatban a GPRS szolgáltatások Linux alatti használatáról ír, részletes tanácsokat kapunk a Vodafone szolgáltatásának Debian Linux alatti használatához, és megtudhatunk néhány különös dolgot az egyik Motorola készülékről.

A CD-mellékleten több Mozilla-variáns is található, a linuxos és windowsos változatokon kívül a böngészők könyvtárban ott rejtőzik a Netscape 7 linuxos verziója is. Az OpenOffice csomag 1.0.1-es kiadásának windowsos és linuxos változata szintén felkerült a korongra, a cikkekben bemutatott programok pedig a magazin könyvtárban találhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról