Szerző: Vörös Péter

2002. október 17. 11:36

Kép a VIA Nehemiah magos C3 processzoráról

A VIA hamarosan bemutatja új C3 processzorát, amelyről sikerült egy képet készítenünk. A CPU tokozásán az 1.0A GHz felirat jelzi, hogy ez már nem a régi Ezra, hanem a vadonatúj Nehemiah magra épül. A képen látható prototípus teljesen működőképes, azonban még nem a végleges változat, amint az a front side busz órajeléből (100 MHz) is látható.

A VIA hamarosan bemutatja új C3 processzorát, amelyről sikerült egy képet készítenünk. A CPU tokozásán az "1.0A GHz" felirat jelzi, hogy ez már nem a régi Ezra, hanem a vadonatúj Nehemiah magra épül. A képen látható prototípus teljesen működőképes, azonban még nem a végleges változat, amint az a front side busz órajeléből (100 MHz) is látható.

Az Nehemiah magos C3 processzor (C5XL) 20,5 millió tranzisztorból áll, magmérete 0,13 mikronos csíkszélesség mellett 52 mm2, és 1 GHz feletti órajelen debütál. A korábbi tervekkel ellentétben a Nehemiah másodlagos gyorsítótárának mérete nem változik, marad 64 kbyte, ahogy elsődleges gyorsítótára is változatlanul 128 kbyte (64 kbyte adat, 64 kbyte utasítás). A magasabb működési frekvencia elérése érdekében azonban a processzor futószalagja a jelenlegi 12 fokozat helyett 17 fokozatú. Újdonság az ún. Alternate Instruction Set (AIS) támogatása, erről azonban részletek nem láttak napvilágot.

A tervek szerint a C5XL 1,5 GHz-es sebességig skálázódik. Ezt követi majd a jövő év vége felé a C5Z mag, amely már az SSE2 utasításkészletet is támogatja, és a 2 GHz-es sebességet is elérheti. A C5Z futószalagja már 22 fokozatú lesz, míg a processzor várhatóan Socket478 foglalatba illeszkedik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról