Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 16. 21:38

A Corel irodai programcsomagja megjelent a Gateway kínálatában is

[CNET] A Hewlett-Packard, a Dell és a Sony után a Gateway a negyedik nagy PC-gyártó, amelyik úgy döntött, hogy olcsó fogyasztói számítógépeihez a Microsoft Office helyett a Corel WordPerfect Office-t kínálja irodai alkalmazáscsomagként. A Gateway már kivonult Európából, ez a lépés főként az észak-amerikai piacot érinti. A cég a fogyasztói piacra szánt 300 S termékcsaládhoz fogja kínálni a Corel szoftvercsomagját.

"Ez a szövetség lehetővé teszi a Corel számára, hogy alkalmazáscsomagunk egyedi előnyeit egy teljesen új vevőkörnek mutassuk be" -- mondta Steve Houck, a Corel stratégiai kapcsolataiért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese.

Augusztusban a HP bejelentette, hogy Pavilion fogyasztói PC-in a Microsoft szoftverei helyett a WordPerfect Office-t fogják telepíteni. Az akkori bejelentés jelentős áttörés volt a Corel számára. Rá néhány napra a Dell is hasonló bejelentést tett, majd két héttel ezelőtt a Sony is közölte, hogy kínálni fogja a Corel alkalmazáscsomagját asztali PC-in, míg a Microsoft Office-t továbbra is hozzáférhető a japán cég laptopjain.

Ezek a megállapodások a WordPerfect reneszánszát jelenthetik: az egykor önálló WordPerfect a Microsoft egyik legjelentősebb vetélytársa volt. A 90-es évek közepén a Novell felvásárolta a céget, majd később eladta a Corelnek.

A Microsoft Office alkalmazáscsomag (főként a Windows 95 megjelenése óta) folyamatosan átvette a vezető helyet a piacon, egyes szakértők szerint részben azért, mert a Microsoft szigorú licencmegállapodásokat kötött a hardvergyártókkal. Az utóbbi időben azonban egyre több ügyfél tiltakozik amiatt, hogy a Microsoft új licenctervei drága upgrade-ekre kényszerítik őket, és emiatt olcsóbb alternatívákat keresnek.

A Corel nem tett közzé becsléseket arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet az árkülönbség az (OEM) WordPerfect Office és Microsoft Office között, de a két szoftvercsomag kiskereskedelmi ára között a különbség körülbelül 100 dollár (~ 25 ezer Ft).

A hír hatására a Corel részvényárfolyama szerdán 9,9 centtel (12,36%-kal) 90 centre emelkedett az egyébként elég gyenge tőzsdei napon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról