:

Szerző: castor

2002. október 16. 19:14

Még az idén megjelenik a VIA új processzora

A San Joséban tartott Microprocessor Forum 2002 rendezvényen a VIA által felvásárolt Centaur Technology elnöke, Glenn Henry beszélt cége processzorterveiről. Ezek szerint még ebben az évben megkezdődik a következő generációs, Nehemiah magos VIA processzorok szállítása, míg 2004 végén a vállalat egy Pentium 4-klónt tervez piacra dobni.

A San Joséban tartott Microprocessor Forum 2002 rendezvényen a VIA által felvásárolt Centaur Technology elnöke, Glenn Henry beszélt cége processzorterveiről. Ezek szerint még ebben az évben megkezdődik a következő generációs, Nehemiah magos VIA processzorok szállítása, míg 2004 végén a vállalat egy "Pentium 4-klónt" tervez piacra dobni.

Amint arról korábban beszámoltunk, az eredeti útitervek szerint a VIA még tavaly év végén szerette volna megjelentetni Nehemiah magos processzorát, azonban nem ismert okok miatt a piaci bevezetés egy évet csúszik. Henry előadásában elmondta, hogy a Nehemiah teljesítménye összemérhető lesz a hasonló órajelen futó Intel Celeron processzorokéval, miközben fogyasztása igen alacsony szinten marad.

Az új foglalatba illeszkedő processzor (C5XL) 20,5 millió tranzisztorból áll, magmérete 0,13 mikronos csíkszélesség mellett 52 mm2, és 1 GHz feletti órajelen debütál. A korábbi tervekkel ellentétben a Nehemiah másodlagos gyorsítótárának mérete nem változik, marad 64 kbyte, ahogy elsődleges gyorsítótára is változatlanul 128 kbyte (64 kbyte adat, 64 kbyte utasítás). A magasabb működési frekvencia elérése érdekében azonban a processzor futószalagja a jelenlegi 12 fokozat helyett 17 fokozatú. Újdonság az ún. Alternate Instruction Set (AIS) támogatása, erről azonban részletek nem láttak napvilágot.

A tervek szerint a C5XL 1,5 GHz-es sebességig skálázódik. Ezt követi majd a jövő év vége felé a C5Z mag, amely már az SSE2 utasításkészletet is támogatja, és a 2 GHz-es sebességet is elérheti. A C5Z futószalagja már 22 fokozatú lesz, míg a processzor várhatóan Socket478 foglalatba illeszkedik.

A bemutatott útitervben szerepelt továbbá egy CN kódnevű processzor is, amely egy teljesen átdolgozott architektúrára épül majd. E "Pentium 4-klónról" azonban részleteket Henry nem árult el, csupán annyit tudni, hogy a vállalat tervei szerint 2004 végén láthat napvilágot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.