Szerző: Vörös Péter

2002. október 16. 15:35

1 milliárd tranzisztorból álló processzor terveit ismertette az Intel

John Crawford
John Crawford
A kaliforniai San Joséban tartott Microprocessor Forum rendezvényen John Crawford, az Intel egyik vezető mérnöke egy négy Itanium 2 processzormagot és 12-16 Mbyte gyorsítótárat tartalmazó chip elméleti megvalósíthatósági tervét vázolta fel. A lapka mintegy 1 milliárd tranzisztort tartalmazna.

Crawford szerint egy ilyen processzor a magméretet és a rendelkezésre álló gyártástechnológiát figyelembe véve azonnal elkészíthető lenne és "hamarosan számíthatunk valami ilyesmire". Természetesen konkrét terveket nem árult el, de megemlítette, hogy a 2007-ben bevezetésre kerülő 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia segítségével már kereskedelmi mennyiségben állíthatók elő 1 milliárd tranzisztort tartalmazó processzorok.

Az Intel következő generációs, Madison kódnevű Itanium processzora több mint 400 millió tranziszort tartalmaz és 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. Crawford egy olyan, csak elméletben létező processzor terveit mutatta be, amely négy Itanium 2 magot és egy közös, 12-16 Mbyte méretű megosztott gyorsítótárat tartalmaz. A processzormagok egyenként 120 millió tranzisztorból állnak, a cache pedig 700-950 millió tranzisztorból épül fel.

Crawford szerint azért van szükség ilyen nagy méretű gyorsítótárra, mert a mai processzorok számítási teljesítményét elsősorban a lassú külső memória korlátozza. További előny, hogy a memória áramkörök kevesebbet fogyasztanak, mint a logikai áramkörök. Négy processzormagot használva, és azokat a chip négy "sarkába" helyezve csökkenthető az áramsűrűség és a melegedés. Crawford szerint a modern CPU-k tervezésénél a legnagyobb kihívást a nagy fogyasztás, a bonyolult felépítés, illetve a tesztelés és hibakeresés jelentik.

Az Intel vezető tervezője megemlítette, hogy a jövőben a vállalat Hyper-Threading technológiáját úgy módosítják, hogy lehetővé tegye akár több spekulatív utasításszál feldolgozását is, ezzel növelve a számítási teljesítményt. Az Intel ezen felül hardveres biztonsági technológiákat is építene processzoraiba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról