Szerző: Barna József

2002. október 16. 12:42

Noha a Motorola forgalma a várakozások alatt maradt, másfél év után végre nyereséges a cég

A világ második legnagyobb mobiltelefongyártójaként jegyzett Motorola tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A cég másfél év után végre nyereséget tudott elérni, de a forgalom a várakozások alatt maradt.

A világ második legnagyobb mobiltelefongyártójaként jegyzett Motorola tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A cég másfél év után végre nyereséget tudott elérni, de a forgalom a várakozások alatt maradt.

A Motorola nettó nyeresége 111 millió dollár, azaz részvényenként 5 cent volt, szemben a tavalyi harmadik negyedévben elért 1,4 milliárd dolláros, vagyis részvényenkénti 64 centes veszteségel. A vállalat júliusban 2 centes részvényenkénti profitot jelzett előre, amelyet messze felül tudott múlni.

A Motorola forgalma a tavalyi harmadik negyedévben elért 7,4 milliárd dollárhoz képest 13,5 százalékkal csökkent és 6,4 milliárd dollárt tett ki. Ez alulmúlta a cég saját várakozásait, amelyet az utóbbi időben többször is módosított, legutóbb 6,7 milliárd dollárra.

Elemzők szerint a kedvező eredmény elsősorban a mobiltelefon-üzletág vártnál jobb szereplésének tudható be. "A mobilok hihetetlen nagy profitot hoztak" -- mondta Ed Snyder, a J.P. Morgan elemzője. "Azonban az eladott mennyiség darab szerint és érték szerint is kevesebb, mint vártuk."

A harmadik negyedév során a Motorola 17 millió mobiltelefont adott el, amely 8 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, de kevesebb, mint a Snyder által várt 18 millió darab. A vállalat emellet módosította globális forgalmi előrjelzését is: a legfrissebb becslés szerint idén csak 390 millió mobiltelefon talál gazdára, szemben a korábbi 400 milliós előrejelzésekkel.

A harmadik negyedév eredményeibe beleszámít egy 30 millió dolláros adózás utáni egyszeri költség, amely elsősorban átszervezésekkel kapcsolatos. Sorozatban ez a 15. negyedév, amikor a Motorola egyszeri költségeket számol el és az utóbbi 18 negyedévből a 16. Egyszeri költségek nélkül a cég működési nyeresége részvényenként 6 cent volt, amely magasabb, mint a vezetők által várt 5 cent. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők átlagosan 6 centre számítottak.

A Motorola mobiltelefon-részlegének bevétele a tavalyi harmadik negyedévhez képest 2 százalékkal 2,6 milliárd dollárra csökkent, azonban a profit 241 millió dollár volt, míg tavaly a részleg 233 millió dollár veszteséget ért el. Sorozatban ez volt az ötödik negyedév, amit a mobiltelefon-részleg nyereséggel zárt. A cég globális piaci részesedése továbbra is 18 százalék.

Nyereséggel zárta a negyedévet a félvezető-üzletág is. A részleg nettó profitja 13 millió dollár volt, szemben a tavalyi harmadik negyedéves 418 millió dollár veszteséggel. A forgalom 13 százalékkal 1,2 milliárd dollárra emelkedett.

A vezeték nélküli infrastruktúra üzletág nettó vesztesége a tavalyi 996 millió dollárról 22 millió dollárra csökkent, míg a forgalom 42 százalékkal esett vissza, elsősorban a mobilhálózati berendezések iránti folyamatosan gyenge kereslet miatt.

A negyedik negyedévre a Motorola 7,1 milliárd dolláros forgalmat vár, szemben a korábban előrejelzett 7,5 milliárd dollárral. A cég 14 helyett immár részvényenkénti 10 centes nyereségre számít. A 2003-as évre a vállalar 27,5 milliárdos bevétel mellett 40 centes részvényenkénti profitra számít. Korábban a cég 29 milliárd dolláros forgalmat és 45 centes részvényenkénti nyereséget jelzett előre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról