Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 11. 13:17

Elkészült a Solaris 9 operációs rendszer első frissítőcsomagja

A Sun Microsystems kiadta az elsőt a Solaris 9 operációs rendszer negyedévenként szokásos frissítőcsomagjaiból.

A Sun Microsystems kiadta az elsőt a Solaris 9 operációs rendszer negyedévenként szokásos frissítőcsomagjaiból.

A 9/02 verzió telepítését a cég elsősorban nagyméretű adatközpontokat fenntartó vállalatok, távközlési szolgáltatók, egyetemek és kormányzati hivatalok részére ajánlja a cég, noha természetesen akár egy tíz éves SPARC Station 5 munkaállomáson is működik. A Sun támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek számára a frissítőcsomag ingyenes, másoknak azonban fizetni kell érte.

A Solaris 9 9/02 legfontosabb újdonságai közé tartozik az ún. Memory Placement Optimization (MPO) technológia, amely segítségével hatékonyabb memóriakihasználtságot és gyorsabb memóriakezelést lehet elérni többprocesszoros rendszerekben. A Sun szerint ez jelentősen növeli a szerverek teljesítményét.

"Ez a legegyeszerűbb gépektől kezdve a csúcskategóriás Sun Fire 15K-ig mindenhol futtatható" -- mondta Bill Moffett termékmenedzser. "A legnagyobb Sun szervereken a teljesítménynövekedés 10-40 százalék között várható, természetesen ez függ a gép típusától és a futtatott alkalmazásoktól is. A legszebb dolog azonban az, hogy az ügyfelek úgy telepíthetik a csomagot, hogy nem kell újrafordítaniuk a rendszert."

A frissítőcsomag tartalmaz továbbá egy Solaris 9 IPQoS (IP Quality of Service) nevű segédprogramot is, amely segítségével a rendszeradminisztrátorok beállíthatják, hogy egyes felhasználók, illetve futó alkalmazások mekkora sávszélességgel gazdálkodhatnak.

A Solaris 9 9/02 ezen felül számos szoftvert tartalmaz, mint például a Sun ONE Portal Server, Web Server, a ONE Studio 4 és a Compiler Collection. A csomagba számos új Java, C++ és Fortran fejlesztőeszköz is bekerült, illetve CGTP (carrier grade transport protocol) benchmark eszközökkel is bővült.

Ami a hibajavításokat illeti, Moffett nem árulta el, pontosan hány bugfix van a negyedéves frissítőcsomagban, de elmondta, hogy ilyen alkalmakkor átlagosan mintegy 100 hibát javítanak ki. A vállalat bejelentette, hogy a következő negyedéves frissítés (12/02) fejlesztési munkálatai a legjobb úton haladnak és a csomag időben meg fog jelenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról