Szerző: Vörös Péter

2000. május 3. 08:15

Az IBM is alkatrész e-kereskedelmi tőzsdét indít be

A Hewlett-Packard és a Compaq vezette konzorcium által bejelentetthez hasonló, számítógép-alkatrész kereskedelemmel foglalkozó Internetes e-piac bevezetést tervezi az IBM és kilenc (egyelőre meg nem nevezett) elektronikai nagyvállalat. A cél a beszerzési folyamat optimalizálása. A résztvevő vállalatok évente összesen mintegy 100 milliárd $ értékben vásárolnak alkatrészeket, ennek hatékonyabbá tételét várják az e-piac beindításától.
A jelenlegi felállásban a szállítók egyenként értesítik a vevőket termékeikről, míg a vevőknek alaposan körbe kell nézniük "bevásárlás" előtt. Ezzel szemben az e-tőzsde révén a szállítóknak elég egyszer közzétenniük termékeiket: az általános ár és termékinformációk nyilvánosak (bár természetesen az értékesítés pontos feltételei ez esetben is bizalmasak maradnak).
Az e-tőzsdéhez használt szoftver valószínűleg IBM, Ariba vagy I2 lesz, ez utóbbi két cég már részt vesz az IBM más e-tőzsdéinek működtetésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról