:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 10. 13:54

Jövőre várható újdonságok a VIA-tól

A VIA a héten lezajlott VIA Technology Forum rendezvényen fellebbentette a fátylat a cég jövőre megjelenő újdonságairól. A legújabb útitervek szerint már 2003 első félévében piacra kerülhet az első QBM (Quad Band Memory) memóriát támogató lapka, és megjelenik a cég következő generációs south bridge chipje, a VT8237 is.

[HWSW] A VIA a héten lezajlott VIA Technology Forum rendezvényen fellebbentette a fátylat a cég jövőre megjelenő újdonságairól. A legújabb útitervek szerint már 2003 első félévében piacra kerülhet az első QBM (Quad Band Memory) memóriát támogató lapka, és megjelenik a cég következő generációs south bridge chipje, a VT8237 is.

Amint arról korábban beszámoltunk, a VIA szakemberei úgy vélik, hogy a jelenlegi DDR memóriatechnológia gátolja a számítógépek teljesítményének hatékony növelését, hiszen a rendszermemória nem képes kielégíteni az egyre gyorsabb processzorok memóriaéhségét. E sávszélesség-problémára megoldást jelenthet a DDR-II szabványnak megfelelő memóriamodulok elterjedése, ezek piaci megjelenése azonban legkorábban 2004-ben várható.

A VIA és az S3 Graphics áthidaló megoldásként részben kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező, részben pedig a QBM technológiát támogató lapkakészleteket dob piacra a közeli jövőben. Míg azonban a kétcsatornás vezérlők bonyolítják az alaplapok tervezését, és így növelik azok előállításának költségeit, a QBM technológia visszafelé kompatibilis a DDR szabvánnyal, így a memória-sávszélesség növelésének költséghatékony lehetőségét kínálja.


Fotó: PC Watch

A Kentron Technologies által kifejlesztett QBM technológia segítségével egyetlen órajel alatt négy bitnyi adat továbbítható úgy, hogy a kétbankos modul egyik bankja órajelének fázisát egy, a modulon található DIM PLL (fáziszárt hurok) 90 fokkal eltolja a másik bank fázisához képest. A QBM alkalmazásával így DDR266 és DDR333 szabványú memória használata esetén 4,2, illetve 5,4 Gbyte/sec sávszélesség is elérhetővé válik.

A VTF-en bemutatott útitervek szerint az első QBM lapkakészlet, az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt P4X800 már a jövő év első félévében megjelenhet. A korábbi terméktervekben a P4X800 specifikációi között még a DDR-II memóriaszabvány támogatása szerepelt. Szerettük volna megtudni, hogy a P4X800-nak két változata kerül-e piacra, azonban a vállalat képviselőit a tajvani nemzeti ünnep miatt hírünk írásának időpontjáig nem értük utol. Egyelőre csupán annyi tudható az új lapkáról, hogy 133 MHz-en üzemelő QBM533 memóriákkal működik majd együtt. AMD processzorokhoz hasonló paraméterekkel rendelkező lapkakészlet már nem jelenik meg.

Szintén a VTF-en mutatta be a VIA új south bridge chipjét is. A VT8237 a Serial ATA meghajtók natív támogatásában tér el a jelenleg legkorszerűbb VT8235-től.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.