Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 10. 11:04

A VIA szerint hiány van a KT400 chipkészletből

[x-bit labs] A VIA a becslések szerint mintegy 70 százalékos részesedéssel rendelkezik az AMD Athlon processzorokhoz fejlesztett chipkészletek piacán.

[x-bit labs] A VIA a becslések szerint mintegy 70 százalékos részesedéssel rendelkezik az AMD Athlon processzorokhoz fejlesztett chipkészletek piacán.

A vállalat első számú versenytársa, a szintén tajvani SiS szállítási problémákkal küzd, az NVIDIA régóta várt nForce 2 chipkészletére épülő alaplapok pedig még sehol sem kaphatók annak ellenére, hogy a cég még a nyáron bejelentette a terméket. A VIA KT400 ezzel szemben itt van, elérhető, és óriási népszerűségnek örvend az alaplapgyártók körében.

Az AMD október elején jelentette be 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorait, amelyek ugyan csak november végén kerülnek kereskedelmi forgalomba, azonban a felhasználók jelentős része olyan alapalpot szeretne vásárolni, amelyek támogatják az új AMD chipeket. A jelenleg is kapható chipsetek közül egyelőre csak a VIA termékei támogatják a 333 MHz-es front side busszal működő Athlonokat, ezért óriási a kereslet irántuk, a tajvani vállalat saját bevallása szerint sem tudja kielégíteni a keresletet.

Szeptemberben számos megrendelés teljesítését el kellett halasztani és mivel a piaci helyzet továbbra is bizonytalan, az AMD gyorsan veszít piaci részesedéséből, a VIA nem tervez nagy volumenű raktárkészletet, így októberben is csúszásokra kell számítani.

Iparági elemzők szerint a chipsetgyártók októberben kedvező eladási adatokra számíthatnak, azonban ez elsősorban a Pentium 4 népszerűségének köszönhető. Azonban az AMD chipeket támogató lapkakészletekre is van igény, és mivel egyelőre sem a SiS, sem pedig az NVIDIA nem tudja szállítani saját chipsetét, a VIA-nak áll a zászló.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról