Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 9. 22:06

A sakkvilágbajnok Kramnyik ismét legyőzte a Deep Fritz számítógépet

Az orosz Vlagyimir Kramnyik kedden sötéttel is legyőzte a világ legerősebb sakkszámítógépét, a német fejlesztésű Deep Fritzet, és két pont előnnyel vezet a Bahrein elméi nevű versenyben. Az összecsapás harmadik játszmáját 51 lépésben nyerte a 27 éves Kramnyik.

Az orosz Vlagyimir Kramnyik kedden sötéttel is legyőzte a világ legerősebb sakkszámítógépét, a német fejlesztésű Deep Fritzet, és két pont előnnyel vezet a "Bahrein elméi" nevű versenyben. Az összecsapás harmadik játszmáját 51 lépésben nyerte a 27 éves Kramnyik.

A nyolc játszmából álló csatában az orosz sakkvilágbajnok 2,5:0,5-re vezet. Az első játszma döntetlenül végződött, míg a második partit Kramnyik nyerte.

A Deep Fritz sakkszámítógép másodpercenként 3,5 millió lépést képes kiértékelni. A mostani találkozó a hagyományteremtő, 1997-es Garri Kaszparov-Deep Blue szuperszámítógép verseny folytatása. Öt évvel ezelőtt a számítógép nyert az akkori világbajnok, Kaszparov ellen.

Kramnyik 2000-ben lett világbajnok, amikor Londonban legyőzte a szintén orosz Kaszparovot. A Deep Fritz elleni győzelem esetén Kramnyik 1 millió dollárt kap, döntetlen esetén 800 ezer dollár a jutalma, míg vereség esetén is 600 ezer dollár üti a markát.

A keddi meccs megnyitásából meglepetésre a Deep Fritz került ki előnyösebb helyzetben, dacára annak, hogy a számítógép az agresszív skót megnyitást választotta, mely éppen azon taktikai manőverekről ismert, amelyet a szakértők szerint a számítógépek kevésbé ismernek.

Az előző két játszmához hasonlóan Kramnyik egy korai vezércsellel zavarta össze a Deep Fritzet, majd briliáns játékkal kényszerítette térdre a számítógépet. A vezér nélküli középjátékban az orosz sakkozó rendkívül jól használta ki a Deep Fritz merev gyalogstruktúráját.

Kramnyik elmondta, hogy már a 19.a3 lépésnél tudta, hogy megnyeri a játszmát, mivel a számítógép királyoldali gyalogjai meggyengültek.

Az új szabályok értelmében Kramnyik két héttel a mérkőzés kezdete előtt megkapta a számítógépet azért, hogy gyakorolhasson az új program ellen és hozzáigazíthassa játékmódját. A negyedik játszmára csütörtökön kerül sor, ezúttal Kramnyik vezeti a világos bábukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról