Szerző: Barna József

2002. október 9. 13:49

Az IBM forgalomba hozta üzenetkezelő és együttműködési platformjának új verzióját, az IBM Lotus Notes és Domino 6-ot

[Mmd] Az IBM Corporation bejelentette, hogy megvásárolható az üzenetkezeléssel és együttműködéssel kapcsolatos költségek csökkentését célzó IBM Lotus Notes és Domino 6 szoftver-termékcsalád. A Lotus Notes és Domino 6 több mint ezer új és továbbfejlesztett jellemzővel rendelkezik a hatékonyság fokozásának szolgálatában, amelyek hozzájárulnak a teljes birtoklási költség csökkentéséhez is.

[Mmd] Az IBM Corporation bejelentette, hogy megvásárolható az üzenetkezeléssel és együttműködéssel kapcsolatos költségek csökkentését célzó IBM Lotus Notes és Domino 6 szoftver-termékcsalád. A Lotus Notes és Domino 6 több mint ezer új és továbbfejlesztett jellemzővel rendelkezik a hatékonyság fokozásának szolgálatában, amelyek hozzájárulnak a teljes birtoklási költség csökkentéséhez is.

A Lotus Notes és Domino 6 új költségcsökkentő jellemzői és funkciói újszerű technológiával járulnak hozzá a szerver hardver konszolidációjához, csökkentik a lemezterület-felhasználást, és minimálisra szorítják a hálózati forgalmat. Új automatizációs eszközök segítik az adminisztrációs költségek csökkentését, míg a beérkezett levelek kezelésének továbbfejlesztése, a fejlett naptár és ütemterv-funkciók időt takarítanak meg, ezáltal tovább nő a végfelhasználói munka hatékonysága. A Lotus Notes és Domino 6 olyan új információ-kezelési jellemzőkkel is rendelkezik, mint a tökéletesített levél-archiválás, a levelezés naplózása és az új levélszemét-szűrő. Ezek fokozzák a munka hatékonyságát és védelmezik az IT-eszközöket.

Ezen felül a Lotus Notes és Domino 6 rendszerek integrálhatósága a meglévő IT-megoldásokkal segít megőrizni a már meglévő IT-beruházások értékét, előnyt biztosítva a Lotus Software számára a versenytársak ajánlataival szemben. Az IBM teljes szoftver-portfóliójához való szorosabb illeszkedés, valamint a Microsoft Active Directory magasabb szintű támogatása révén a Notes és Domino 6 beépíthető az ügyfelek jelenlegi infrastruktúrájukba, ami az üzleti előnyök maximális kihasználását segíti elő. Az olyan nyílt szabványok támogatása mint a J2EE, a Linux és az XML pedig kellő biztonságot és rugalmasságot nyújt ahhoz, hogy a Notes és Domino 6 hosszú távon is beépüljön a cégek IT-megoldásaiba.

A Lotus Notes és Domino 6 figyelembe veszi az üzleti partnerek és ügyfelek ezreitől érkező visszajelzéseket, a kisvállalkozásoktól és a világ legnagyobb mamutcégeitől érkezőket egyaránt, ami már az utóbbi bő egy évben folyó, bevezetés előtti üzem és béta programok fontos szempontja volt.

Az IBM Software Services for Lotus (ISSL) keretében működő teamek a legnagyobb ügyfeleket is megkeresték a Lotus Notes és Domino 6 bevezetés előtti programjának részeként. Az ügyfelek az ISSL révén közvetlenül is rendelkezésre álló technikai ismeretek felhasználásával, vagy az IBM Global Services-zel és más szolgáltatókkal együttműködve minimálisra csökkenthetik kockázatukat és maximálisan kamatoztathatják IBM-technológiáikat. Az ISSL új csomagjai és programjai kifejezetten a Lotus Notes és Domino 6 számára készültek, segítve az ügyfeleket és üzleti partnereket a megvásárolt Lotus termékek még jobb kihasználásában.

A Lotus Notes és Domino 6 termékek teljes skálája az IBM-re hagyományosan jellemző biztonságot és fejlett funkciókat kínál a végfelhasználóknak, adminisztrátoroknak és alkalmazásfejlesztőknek. A Lotus Notes és Domino 6 főbb továbbfejlesztései többek között az alábbiakat foglalják magukban:

  • Egyszerűsített felhasználói felület és a végfelhasználói konfiguráció szinte teljes kiküszöbölése.
  • A beérkező levelek (inbox) és az információ hatékonyabb kezelése új melléklet-kezelő technikával, fejlettebb replikációval, színekkel kódolt nézetekkel, valamint “drag-and-drop” lehetőségekkel, mind online, mind offline üzemmódban.
  • Könnyebb kezelhetőség a Microsoft Office felhasználói számára új eszköztárak, sablonok és párbeszéd-panelek révén.
  • Páratlan naptárfunkciók olyan jellemzőkkel, melyek az Executive Calendar menedzsmentet, a többszörös időzóna-támogatást és az online e-meeting technológiát is magukban foglalják.
  • Még nagyobb mobilitás és vezeték nélküli hozzáférés a támogatott PDA-kon, személyhívókon és WAP-képes mobil telefonokon keresztül.
  • Fokozott megbízhatóság, skálázhatóság, megnövelt teljesítmény és biztonság a tranzakció-naplózás, klaszterezés, hálózat-tömörítés és replikáció továbbfejlesztése, valamint a biztonsági szabványok fokozott támogatása révén.
  • Az IT-menedzsmenttel kapcsolatos feladatokat leegyszerűsítő, hatékony eszközök, mint például a kliens-környezet központi frissítésére szolgáló Smart Upgrade, vagy a végfelhasználói beállítások és konfigurációk – felhasználói bejelentkezés, jelszó és biztonsági paraméterek, e-mail archiválás – szabályokon alapuló menedzselése.
  • Központilag kezelt levél-archiválás, naplózás és levélszemét-szűrés az IT-eszközök optimális kihasználásának elősegítésére, valamint a szervezeti előírásoknak való megfelelés biztosítására.
  • Egyszerű integrálhatóság a már meglévő, támogatott infrastruktúrákkal, amit az IBM és Lotus szoftver-technológiákhoz, így a Sametime, a DB2, a WebSphere és a Tivoli szoftverekhez való szorosabb illeszkedés tesz lehetővé.
  • Kód-ellenőrzési és kód-megosztási technológiák a csoportos fejlesztéshez.
  • A több-platformos üzleti alkalmazások kiépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges idő lecsökkentése.
  • Nyílt, biztonságos és Web-képes alkalmazások fejlesztéséhez kínált képességek, biztosítva a több-platformos támogatást és munkafolyamatot, továbbá a könnyű frissítés lehetőségét.
  • Az ipari szabványok, köztük a J2EE és az XML támogatása a felhasználói rutin hasznosítása céljából.
  • Még jobb képességek Web-szolgáltatási környezetben futtatandó üzleti alkalmazások létrehozásához.
  • Valós idejű hozzáférés a relációs adatbázisokhoz és ERP-rendszerekhez a Lotus Enterprise Integrator 6-on keresztül.

A Lotus Notes és Domino 6 termékcsalád, köztük a Lotus Notes és Domino 6, a Lotus Domino Designer 6, a Lotus iNotes Web Access 6, a Lotus iNotes Access 6 for Microsoft Outlook, a Lotus Enterprise Integrator 6 és a Domino Everyplace most általánosan letölthető. A Domino Mail Server szerverenként 894 dollárért, a Domino Application Server pedig szerverenként 2308 dollárért megvásárolható, a felhasználók oldalán viszont iNotes vagy Notes kliens licenc szükséges. A Domino Utility Server CPU-nként 11750 dollárért megvásárolható, és nincs szükség iNotes vagy Notes kliens licencekre. A Lotus Notes és iNotes kliens licencek az engedélyezett felhasználók számára megvásárolhatók kliensenként 70,08 dollártól, illetve $48,65 dollártól kezdődő áron. A Lotus Domino Designer 6 fejlesztőnként 586 dollárért vásárolható meg.

A Lotus Domino 6 jelenleg a következő platformokhoz szerezhető be: Microsoft Windows NT 4.0 és Windows 2000; IBM iSeries (korábban AS/400), V5R1 és újabb verziók; IBM zSeries (korábban S/390), z/OS V1R2 és újabb verziók; IBM AIX Version 4.3.3x és 5.1; Sun Solaris 2.8/SPARC; és Linux (Intel) -- a Red Hat 7.2, SuSE 8.0 szerver platformok. A Lotus Notes megvásárolható a Windows 32-bites operációs rendszerekhez és a Macintosh-kliensekhez, köztük a Mac OS 9 és OS X platformhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról