Szerző: Vörös Péter

2002. október 8. 12:12

A Novell Linuxra is fejleszteni fog?

[eWeek] A Novell szakítva eddigi hagyományaival, elérhetővé szeretné tenni teljes termékvonalát Linuxon is. Alan Nugent, a Novell műszaki vezérigazgatója az eWeeknek elmondta, hogy vásárlói igényt elégítenek ki ezzel a lépéssel, ugyanis csaknem minden ügyfelük használja valamire a Linuxot. Mindez hatalmas váltást jelent a cég szoftverpolitikájában, hiszen eddig a Novell szinte kizárólag csak a NetWare-hez fejlesztett. Nugent azt is elmondta, hogy tervezett lépésük nem a NetWare elhagyását jelenti, csupán annak belátását, hogy a cég hálózati operációs rendszere nem a világ.

Novell[eWeek] A Novell szakítva eddigi hagyományaival, elérhetővé szeretné tenni teljes termékvonalát Linuxon is. Alan Nugent, a Novell műszaki vezérigazgatója az eWeeknek elmondta, hogy vásárlói igényt elégítenek ki ezzel a lépéssel, ugyanis csaknem minden ügyfelük használja valamire a Linuxot. Mindez hatalmas váltást jelent a cég szoftverpolitikájában, hiszen eddig a Novell szinte kizárólag csak a NetWare-hez fejlesztett. Nugent azt is elmondta, hogy tervezett lépésük nem a NetWare elhagyását jelenti, csupán annak belátását, hogy a cég hálózati operációs rendszere "nem a világ”.

A műszaki vezérigazgató a Linuxon kívül a Windowst és a Solarist is megemlítette, mint potenciális platformokat a Novell hálózati szolgáltatásokat nyújtó szoftverei számára. A tervek szerint a jövőben a Novell termékek egyszerre jelennének meg különböző platformokra, az első ilyen termékek a jövő év közepére várhatóak.

Az eWeek információi szerint a Novell tárgyalásokat folytatott a SuSE egyesült államokbeli leányvállalatával és Red Hat Inc-vel is, mint lehetséges Novell partnerekkel, így az sem kizárt, hogy a két disztribútor termékeiben megjelennek a Novell technológiák.

A Microsoft Windows NT, illetve a Windows 2000 felemelkedése előtt a Novell NetWare operációs rendszer volt a legnépszerűbb a szerver operációs rendszerek piacán. Azonban az internet előretörése és az ezzel kapcsolatos szerkezeti változások miatt a Novell piaci részesedése rohamosan csökkent a Microsoftnak és az olyan alternatív rendszereknek köszönhetően, mint amilyen a Linux.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról