:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 7. 20:24

A sakkvilágbajnok Kramnyik vezet a Deep Fritz számítógép ellen

Vlagyimir Kramnyik vasárnap győzött a Deep Fritz számítógép ellen, így a sakkpárbajban az orosz világbajnok vezet 1,5-0,5-re. Az első meccs remire végződött pénteken. A Bahrein elméi néven ismert csata nyolc mérkőzésből áll.

Vlagyimir Kramnyik vasárnap győzött a Deep Fritz számítógép ellen, így a sakkpárbajban az orosz világbajnok vezet 1,5-0,5-re. Az első meccs remire végződött pénteken. A "Bahrein elméi" néven ismert csata nyolc mérkőzésből áll.

A világossal játszó Kramnyik 57 lépésben nyert a Deep Fritz ellen. A német fejlesztésű Deep Fritz másodpercenként 3,5 millió lépés kiértékelésére képes, de egyelőre nem volt képes áttörni Kramnyik bombabiztos védelmén.

A 27 éves Kramnyik 1 millió dollárt kap ha győz, 800 ezer dollárt ha a mérkőzés döntetlenül végződik és 600 ezret ha veszít.

Az új szabályok értelmében Kramnyik két héttel a mérkőzés kezdete előtt megkapta a számítógépet azért, hogy gyakorolhasson az új program ellen és hozzáigazíthassa játékmódját.

A vasárnapi meccs nem volt teljesen egyoldalú. Néhány korai hiba után a Deep Fritz ellentámadásba lendült, és néhány jellegzetesen számítógépes húzással lepte meg Kramnyikot.

"Soha nem jutott volna eszembe a 27. lépés és az azt követő taktika. Csak egy számítógép talál meg egy ilyen lépést és játszik így" -- mondta Kramnyik. "Ezzel együtt nagyon meg voltam ijedve."

A Deep Fritz csapat kissé zavarba eshetett, amikor a program a 12. lépésben visszahúzta a futót az alapmezőre -- ez olyan lépés, amelyet még a leggyengébb kezdő sem szokott elkövetni. A Deep Fritz számára azonban ez a leglogikusabb húzás volt, mivel egy olyan lépést várt Kramnyiktól, amelyre sikerült volna döntetlent elérni. Kramnyik nem követte el a számítógép által várt hibát, viszont kihasználta a Deep Fritz bakiját.

Összességében Kramnyik jelentősen erősebb volt a megnyitásban, később pedig élt strukturális és pozícionális előnyével: a sötét végül feladta a küzdelmet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.