Szerző: Barna József

2002. október 4. 12:13

A Sun újraéleszti a Solaris 9 inteles változatát

[CNET] A Sun Microsystems várhatóan ma jelenti be, hogy mindenki számára elérhetővé teszi a Solaris 9 operációs rendszer Intel processzorokon futó változatát. Azonban a Solaris 8-cal szemben a 9-es verzió már nem lesz ingyenes.

[CNET] A Sun Microsystems várhatóan ma jelenti be, hogy mindenki számára elérhetővé teszi a Solaris 9 operációs rendszer Intel processzorokon futó változatát. Azonban a Solaris 8-cal szemben a 9-es verzió már nem lesz ingyenes.

A vállalat januárban jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében határozatlan időre elhalasztja a Solaris 9 operációs rendszer Intel x86 processzorokon futó változatának piacra dobását. A döntés nagy vihart kavart a Solaris rajongóinak körében.

Augusztus közepén a LinuxWorld rendezvény keretén belül a Sun bemutatta a Cobalt LX50 szervert, amely Intel processzorokra épül, és mind Linux, mind pedig Solaris 9 operációs rendszer futtatására képes. A vállalat vezérigazgatója közölte, hogy a Solaris 9 fejlesztése Intel architektúrára tovább folytatódik, azonban az operációs rendszer csak a Sun saját gépein fut majd, nem lesz külön megvásárolható, mint a korábbi változatok.

A Solaris rajongók ezután nyílt levelet írtak a Sun vezérigazgatójának, amelyben arra kérték, hogy szeretett operációs rendszerük jelenjen meg Intel platformra is, mégpedig úgy, hogy bárki hozzáférhessen. Ha hihetünk a híreknek, a Sun ma jelenti be, hogy a Solaris 9 inteles változata bárki számára elérhető lesz, azonban nem ingyen: az egyprocesszoros gépeken futó változatért 99 dollárt kér a cég, a többprocesszoros rendszerekre írt verzió ára egyelőre ismeretlen.

Graham Lovell, a Sun operációs rendszerekért felelős marketing igazgatója elmondta, hogy a telefonos terméktámogatás, illetve a folyamatos frissítés az asztali gépekhez havi 75 dollárba kerül, a szerverekhez pedig évi 1275 dollárba. A Solaris 9 inteles változata 2003 januárjában jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról