Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 3. 17:18

Nőtt az elektronikus könyvtár látogatóinak száma

A Magyar Elektronikus Könyvár (MEK) látogatottsága 2002 szeptemberében minden eddigi rekordot megdöntött: a másfélszázezer látogató összesen több mint másfélmillió oldalt tekintett meg, s az egy hónap alatt letöltött adatok 67 gigabájnyi területet foglalnának el egy merevlemezen -- derül ki a legismertebb hazai elektronikus könyvtár statisztikájából.

[HWSW] A Magyar Elektronikus Könyvár (MEK) látogatottsága 2002 szeptemberében minden eddigi rekordot megdöntött: a másfélszázezer látogató összesen több mint másfélmillió oldalt tekintett meg, s az egy hónap alatt letöltött adatok 67 gigabájnyi területet foglalnának el egy merevlemezen -- derül ki a legismertebb hazai elektronikus könyvtár statisztikájából.

Az utolsó negyedéves összesítés szerint a 2002. július 1. és október 1. között a könyvtár virtuális polcairól leemelt könyvek között első helyen voltak a szakkönyvek, lexikonok, adattárak (Nagy képes világtörténet, A Pallas nagy lexikona, Kisokos), szakszótárak (Hálózati értelmező szótár, Informatikai értelmező szótár) de nem hiányoztak a szépirodalmi kiadványok, versek sem (François Villon balladái, Orosz szimbolista költők).

De hogy ne csak a száraz számadatok legyenek mérvadók a MEK jelentőségét illetően: az Informatikai Kormánybiztosság korábbi támogatásával, az Arcanum adatbázisának felhasználásával készült el a Nyugat folyóirat teljes digitalizálása. A MEK oldalain megtalálható az 1908 és 1941 között megjelent folyóirat valamennyi száma, s egy cikk-kereső is segítséget nyújt a megjelent művek megtalálásában. Várható még Jókai Mór teljes életművének elektronikus feldolgozása és megjelenése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról