Szerző: Barna József

2002. október 3. 11:43

Az NVIDIA novemberben jelenti be új grafikus processzorát

Korábbi pletykák végére téve pontot az NVIDIA megerősítette: következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzorát a novemberi Comdex Fall szakmai kiállításon jelenti be. A cég szóvivője, Derek Perez az ExtremeTech -nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényen sajtótájékoztató keretében kerül sor az új termék bemutatójára. A Comdex november 18-22. között kerül megrendezésre Las Vegasban.

Korábbi pletykák végére téve pontot az NVIDIA megerősítette: következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzorát a novemberi Comdex Fall szakmai kiállításon jelenti be. A cég szóvivője, Derek Perez az ExtremeTech-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényen sajtótájékoztató keretében kerül sor az új termék bemutatójára. A Comdex november 18-22. között kerül megrendezésre Las Vegasban.

Amint az ismert, az NVIDIA új grafikus processzora 0,13 mikronos csíkszélességgel készül a tajvani TSMC gyáraiban. A várakozások szerint az új GPU architektúrája alapvetően hasonlít majd az ATI R300-éra (ez nyilvánvalóan nem meglepő annak a fényében, hogy mindkét chip DirectX 9-kompatibilis), de néhány újdonságot is nyújt ahhoz képest (például több shader utasítás támogatása). A korábbi pletykákkal ellentétben az NV30 egychipes megoldás lesz, noha a chipben -- ahogy a GeForce2 GTS óta minden NVIDIA által gyártott GPU-ban -- megtalálható a többchipes verziókat is támogató technológia.

A pletykák szerint továbbá az NV30 támogatja a 8x AGP interfészt és 900 MHz-es DDR-II memóriát használ majd. A chip 4x mintavételezésű FSAA használata esetén semmiféle teljesítménycsökkenést nem produkál, és összesen 16 textúra megjelenítésére lesz képes egyetlen lépésben. Az NVIDIA várakozásai szerint a GPU kétszer gyorsabb lesz a GeForce4 Ti4600-nál. Érdekesség, hogy állítólag IEEE 1394-vezérlő is helyet kap az NV30-cal szerelt kártyákon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az NV30-ra épülő videokártyák mikor lesznek megvásárolhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról