Szerző: Barna József

2002. október 2. 11:36

Apró asztali számítógépet mutatott be az IBM

Az IBM tegnap jelentette be új NetVista S42 asztali konfigurációját, amely rendkívül kis méretű házban kapott helyet. Az alapkiépítésben 930 dollárba kerülő számítógép a gyártó szerint 64 százalékkal kevesebb helyet foglal, mint egy hagyományos asztali PC.

Az IBM tegnap jelentette be új NetVista S42 asztali konfigurációját, amely rendkívül kis méretű házban kapott helyet. Az alapkiépítésben 930 dollárba kerülő számítógép a gyártó szerint 64 százalékkal kevesebb helyet foglal, mint egy "hagyományos asztali PC".

A NetVista S42 elsősorban olyan felhasználók érdeklődésére számíthat, akik kevés hellyel rendelkeznek. Tipikusan ilyenek a bankok, call centerek, illetve az eladópultok. Az IBM nem titkoltan a HP evo D510 e-PC és a Dell Optiplex GX150 versenytársa kíván lenni.

Az aprócska asztali gépek komoly sikereket értek el Japánban, ahol a zsúfolt irodák berendezésénél komoly szerepe van a helytakarékos megoldásoknak, azonban az Egyesült Államokban és Európában egyelőre alacsony irántuk a kereslet.

Az IDC elemzője, Roger Kay szerint a kis méretű asztali számítógépek elsősorban azért népszerűtlenek, mert teljesítményben vagy funkcionalitásban kompromisszumot kell kötni. "A gyártók olyan kicsire építik a számítógépeket, amilyenre csak tudják. A felhasználók is szeretnének kis számítógépeket, de csak akkor, ha az nem veszít funkcionalitásából és nem kell többet fizetni érte."

Az IBM NetVista S42 háza mindössze 31 cm széles, 8 cm magas és 34 cm mély. A számítógép három meghajtóhelyet tartalmaz és két PCI kártyát képes fogadni. A NetVista S42 alapkiépítésben 1,8 GHz-es Pentium 4 processzort, 256 Mbyte memóriát, 40 Gbyte-os merevlemezt és beépített Ethernet-vezérlőt tartalmaz, a konfiguráció ára 929 dollár. A 2,53 GHz-es processzort és DVD-ROM meghajtót tartalmazó csúcsmodell 1259 dollárért kapható.

A NetVista S42-höz passzoló 15 hüvelykes TFT LCD monitor ára 499 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról