Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 2. 09:40

Csak november végén jelennek meg a piacon a tegnap bejelentett Athlon XP processzorok

Csak november végén jelennek meg a piacon az AMD tegnap bejelentett Athlon XP processzorai -- nyilatkozta Ed Ellett, a vállalat marketingért felelős részlegének alelnöke.

Csak november végén jelennek meg a piacon az AMD tegnap bejelentett Athlon XP processzorai -- nyilatkozta Ed Ellett, a vállalat marketingért felelős részlegének alelnöke.

Az AMD tegnap két új chipet is bejelentett, az Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorok újdonsága, hogy 266 helyett 333 MHz-es front side busszal működnek. A vállalat augusztus 21-én mutatta be Athlon XP 2400+ és 2600+ chipjét, azonban még ezek sem kaphatók. A leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban elérhető AMD processzor a 2200+ változat.

Egyelőre még egyik számítógépgyártó sem kínál Athlon XP 2400+ vagy 2600+ processzoros rendszereket. A kisebb OEM-ek és rendszerintegrátorok szerint az AMD csak igen kis mennyiségben, pár tíz darabos tételekben tudja szállítani a chipeket.

Ellett szerint az AMD-nek nincsenek gyártástechnológiai gondjai, a cég csak azért jelenti be jóval megjelenésük előtt a processzorokat, hogy a piac felkészülhessen a fogadásukra. A marketingrészleg alelnöke elmondta, hogy a leggyorsabb Athlon XP chipekre épülő gépek még a negyedik negyedév során kaphatók lesznek.

A vállalat pár hete jelentette be, hogy egy negyedévvel későbbre tolta az Athlon XP újabb generációjának, valamint az asztali számítógépekbe szánt ClawHammer processzornak a megjelenési dátumát. Amint az ismert, a korábbi tervek és nyilatkozatok szerint az AMD az idei negyedik negyedév során kezdte volna meg a jelenleg nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) néven ismert 64 bites asztali processzor szállítását, míg a hivatalos bejelentést és a piaci megjelenést a jövő év első negyedévére ígérte.

Az új útiterv szerint azonban a vállalat PC-gyártó partnerei csak 2003 első negyedévében jutnak hozzá a termékhez, míg az arra épülő számítógépek piaci megjelenése az első negyedév végén vagy a második negyedév elején esedékes.

A cég egyik szóvivője, John Crank a hírügynökségeknek adott nyilatkozataiban nem volt bőbeszédű a késlekedés okaival kapcsolatban. Elmondta, hogy az architektúrával nincs komolyabb probléma, elsősorban a gyorsabb, 333 MHz-es rendszerbuszt igénylő Athlon XP processzorok életciklusát kívánják meghosszabbítani a döntéssel.

Azonban az 512 kbyte másodlagos gyorsítótárral felszerelt Barton magos Athlon XP megjelenése is csúszik. A vállalat korábban úgy tervezte, hogy e processzormag az idei második félév során lát napvilágot. Az új útiterv szerint a Barton is a jövő év első negyedévében kerül piacra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról