Szerző: Barna József

2002. október 2. 09:31

A VIA újabb lapkái támogatják az új Athlon XP processzorokat

A VIA tegnap a 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorok bejelentését követően sajtóközleményt adott ki, amely szerint a vállalat újabb lapkakészletei támogatják az AMD új processzorait. Így a VIA KT333 és KT400 chipkészletes alaplapok tulajdonosai elméletileg problémamentesen térhetnek át a gyorsabb rendszerbuszt igénylő Athlon XP-kre, amint azok megvásárolhatóak lesznek.

[HWSW] A VIA tegnap a 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorok bejelentését követően sajtóközleményt adott ki, amely szerint a vállalat újabb lapkakészletei támogatják az AMD új processzorait. Így a VIA KT333 és KT400 chipkészletes alaplapok tulajdonosai elméletileg problémamentesen térhetnek át a gyorsabb rendszerbuszt igénylő Athlon XP-kre, amint azok megvásárolhatóak lesznek.

Így a már kapható vagy hamarosan megjelenő lapkakészletek közül egyelőre az NVIDIA nForce2, a VIA KT333 és KT400, valamint a SiS746FX támogatja hivatalosan is a gyorsabb rendszerbuszt. Alaplapgyártók szerint azonban a VIA-nak jelentős piaci előnyt jelent, hogy a KT400-zal szerelt alaplapok már megvásárolhatóak, míg az nForce2-re épülő termékek piaci megjelenése leghamarabb október végén esedékes. A 333 MHz-es rendszerbuszt támogató SiS746FX felbukkanása a pletykák szerint november előtt nem várható.

Amint arról beszámoltunk, az AMD tegnap jelentette be új Athlon XP processzorait. Az új modellek órajele 2,17 GHz (2700+), illetve 2,25 GHz (2800+). A processzorok a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, 37 millió tranzisztort tartalmazó, 84 mm2 méretű "Thoroughbred-B" magra épülnek és 128 kbyte elsőszintű, valamint 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A chipek támogatják az MMX, 3DNow!, illetve SSE utasításokat.

Az új Athlon XP chipek továbbra is SocketA kivitelben kerülnek forgalomba, működési feszültségük 1,65 Volt, maximális teljesítmény-disszipációjuk pedig 74,3 Watt (2800+). Az első tesztek szerint a processzorok akár 2,5 GHz-ig is túlhajthatók, azonban ehhez természetesen nagy teljesítményű hűtés szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról