Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 1. 15:17

Az NVIDIA megkezdte nForce2 lapkakészleteinek szállítását

Az NVIDIA ma sajtóközleményben jelentette be, hogy -- közel három hónappal a termék hivatalos bejelentése után -- megkezdte AMD processzorokhoz szánt nForce2 chipkészletének szállítását. Az nForce2 támogatja a 8X AGP interfészt, a DDR400 tervezetnek megfelelő memóriamodulokat, valamint a gyorsabb, 333 MHz-es rendszerbuszt használó AMD Athlon XP processzorokat.

[HWSW] Az NVIDIA ma sajtóközleményben jelentette be, hogy -- közel három hónappal a termék hivatalos bejelentése után -- megkezdte AMD processzorokhoz szánt nForce2 chipkészletének szállítását. Az nForce2 támogatja a 8X AGP interfészt, a DDR400 tervezetnek megfelelő memóriamodulokat, valamint a gyorsabb, 333 MHz-es rendszerbuszt használó AMD Athlon XP processzorokat.

A ma bejelentésre kerülő Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorokat a legtöbb hardveres honlap már az nForce2 lapkakészlettel tesztelhette. Az első eredmények tanúsága szerint az nForce2 valóban a jelenlegi leggyorsabb megoldás az AMD processzoraihoz, noha az újságok egyike sem jutott hozzá végleges alaplapokhoz. Újdonság, hogy az NVIDIA -- konkurenseivel ellentétben -- továbbra is elkötelezett a DDR400 tervezet mellett: a vállalat nem hagyott fel a memóriachipek és -modulok tesztelésével. Az első nForce2 lapkakészletes alaplapok piaci megjelenése leghamarabb október végén várható.

Az nForce2 két különféle northbridge és southbridge chipet tartalmaz, így összesen négy konfigurációban használható attól függően, hogy az alaplapgyártó adott terméke mely piaci szegmenst célozza. A kétcsatornás "DualDDR" memóriavezérlővel -- amely DDR400 memória használatával 6,4 Gbyte/sec sávszélességet biztosít -- és AGP 8X felülettel rendelkező northbridge integrált GeForce4 MX grafikus maggal, vagy anélkül készül. Az nForce2 immáron legfeljebb 3 Gbyte (DDR266/333/400) memóriát támogat, kétszer annyit, mint elődje.

A GeForce4 MX nemcsak magasabb teljesítményű elődjénél (GeForce2 MX), hanem már támogatja az Accuview anti-aliasinget, illetve az nView többmegjelenítős technológiát is. Ha hihetünk a híreknek, egyes alaplapgyártók olyan termékekkel is jelentkeznek majd, amelyeken gyárilag két videcsatlakozó (VGA és DVI, VGA és S-Video, stb.) kap helyet.

A southbridge (MCP) is teljesen megújult, sőt, mondhatni megduplázódott. Az nForce2 két különféle southbridge chippel rendelkezik amelyek közül az MCP (media and communications processor) elsősorban a kedvező ár/teljesítmény szem előtt tartó vásárlók igényeit hivatott kielégíteni, az MCP-T chipet ezzel szemben az otthoni irodákba, illetve csúcskategóriás játékok futtatásához tervezett számítógépekhez ajánlja az NVIDIA. A northbridge és southbridge chipeket továbbra is 800 Mbyte/sec sebességű HyperTransport busz köti össze.

Mindkét MCP támogatja az ATA 33/66/100/133 perifériákat, hat USB2.0 eszköz kezelésére képes, és három FireWire eszköz csatlakoztatható hozzá. Érdekesség, hogy az MCP-ből eltűnt a Dolby Digital 5.1 támogatás, csupán egy "sima" AC'97 audiovezérlő maradt.

A térhangzás élményét csupán az MCP-T chip és a "SoundStorm" névre hallgató bővítőkártya produkálja, amely S/PDIF kimenet mellett hatcsatornás hangszórócsatlakozóval, valamint számos (TV, CD, mikrofon, stb.) bemenettel rendelkezik.

Az MCP-T ezen felül két 10/100 Ethernet-vezérlővel és hardveres internetmegosztási képességgel is elláttak a tervezők. Az NVIDIA várakozásai szerint a két hálózati vezérlő jelenléte az nForce 2-re épülő számítógépeket ideálissá teszi otthoni szerver feladatok ellátására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról