Szerző: Vörös Péter

2000. május 2. 07:54

Emelkedő DRAM árak?

Memória piaci elemzők szerint a folytatódó kapacitásgondok és a vártnál erősebb kereslet miatt áremelkedés várható a DRAM piacon. Májusban az emelkedés a szerződéses piacon 1-2% lesz (az azonnali piacon egyelőre még nem megjósolható a hatás). Új DRAM gyárat a nagy szereplők közül először a Samsung fog felavatni, de ez is csak a negyedik negyedévben kezd el üzemelni. A Semico Research piackutató cég szerint a tavalyi 20,7 milliárd $-os DRAM forgalom az idén 30,6 milliárd $ lesz, míg 2001-re 41,9 milliárd $ az előrejelzés – sőt a hiány jelenségektől függően akár még ennél nagyobb forgalmat is realizálhatnak a DRAM gyártók.
Tavaly a Samsung Electronics volt a piacvezető 23%-os részesedéssel, a Hyundai a második 19,3%-kal, a Micron Technology a harmadik 16,1%-kal. A NEC 9,2%-a a negyedik helyhez volt elegendő, a Toshiba 7,1%-kal az ötödik helyen végzett, míg a hatodik az (ex-Siemens) Infineon volt 5,1%-kal.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról