Szerző: Barna József

2002. szeptember 13. 13:02

A Philips Electronics csökkentette forgalomelőrejelzését és tőkeberuházásait

[EBN, WSJ] A Philips Electronics N.V. bejelentette, hogy további lépéseket fog tenni a félvezető-üzletág fedezeti forgalomcélkitűzésének csökkentésére, mivel a részleg kapacitáskihasználtsága és a félvezetőtermékek iránti kereslet visszaesett.

[EBN, WSJ] A Philips Electronics N.V. bejelentette, hogy további lépéseket fog tenni a félvezető-üzletág fedezeti forgalomcélkitűzésének csökkentésére, mivel a részleg kapacitáskihasználtsága és a félvezetőtermékek iránti kereslet visszaesett.

Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója tegnap egy közleményben bejelentette, hogy 220-234 millió dolláros költséggel számol e lépésekkel kapcsolatban, bár részleteket nem tettek közzé -- várhatóan elbocsátásokra is sor kerül.

A Philips Semiconductor harmadik negyedéves forgalma várhatóan 12-15%-kal lesz magasabb az előző év hasonló időszakához képest, de 4-6%-kal alacsonyabb az idei második negyedévhez viszonyítva.

A Philips szóvivője azt is közölte, hogy a dollár-euró átváltások miatt a harmadik negyedévi csökkenés 13-15% lesz a 2002 második negyedévhez képest. Két hónappal ezelőtt a cég maximum 5%-os visszaesést várt. A cég egyben arra számít, hogy a félvezetőeladások 7-12%-kal fognak emelkedni a negyedik negyedévben a harmadik negyedévhez képest.

A Philips bejelentette azt is, hogy a félvezetőgyárainak kapacitáskihasználtsága csökkent a második negyedéves 60%-ról.

A cég azt is közölte, hogy a tőkeberuházásokat 439 millió dollárra csökkentik a tavalyi 957 millió dollárhoz képest.

A vállalat arra számít, hogy a félvezetőgyártó üzletág 2002-es kutatás-fejlesztési költségvetését 1,1 milliárd dollárra csökkentik a 2001-es 1,2 milliárd dollárról.

Az európai félvezetőipar tavaly élte át történelmének legsúlyosabb válságát. A szakértők korábban úgy vélték, hogy a fellendülés elindul a második félévben. Azonban a félvezetőgyártók továbbra is több gonddal küszködnek: a kapacitások kihasználatlansága, kemény árnyomás és gyenge kereslet a mobiltelefongyártók és a PC-gyártók részéről.

Múlt csütörtökön az Intel lejjebb szállította harmadik negyedéves forgalomelőrejelzését. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója augusztusban bejelentette, hogy öt hónap óta először csökkent a forgalma.

A Semiconductor Industry Association (SIA) nemrégiben közzétette jelentése szerint az idei európai félvezetőeladások több mint 20%-kal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest. Azonban a SIA közölte, hogy a piac kezd javulni és várhatóan 2,5%-os növekedés lesz Európában az idén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról