Szerző: Barna József

2002. szeptember 4. 10:40

160 GB-os hordozható merevlemez az Archostól

[Clubic.com] Új termékvonallal jelentkezik a hordozható kiegészítőket, CD-írókat, DVD-olvasókat kínáló Archos, legújabb termékei hordozható merevlemezek, QDisk névre keresztelve. A merevlemezek USB 2.0 felülettel csatlakoztathatók a számítógéphez.

[Clubic.com] Új termékvonallal jelentkezik a hordozható kiegészítőket, CD-írókat, DVD-olvasókat kínáló Archos, legújabb termékei hordozható merevlemezek, QDisk névre keresztelve. A merevlemezek USB 2.0 felülettel csatlakoztathatók a számítógéphez.

A QDisk külső, hordozható merevlemezek 60-160 GB kapacitásban lesznek kaphatók, külsőre az összes modell egyforma. Súlya csupán 780 gramm, mérete 168 mm x 115 mm x 45 mm. A 60 GB-os merevlemez ára körülbelül 229 euró.

A hordozható kiegészítők piaca egyre bővül, hiszen egyre több nagy teljesítményű asztali processzorral ellátott notebook talál gazdára, ezek a gépek viszont legtöbbször csak külső egységekkel bővíthetők.

Az év első felében a laptopforgalom volumene 11%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg az asztali PC-eladások volumene 16%-kal csökkent.

"A notebookeladások emelkedése elsősorban azoknak az új, olcsó modelleknek köszönhető, amelyekben asztali processzor található, mint például a Toshiba Satellite 1900" -- mondta Jeremy Davies, a Context elemzője.

Az asztali processzorokkal felszerelt notebookok ára általában alacsony, 1500-2000 dollárért 2 GHz-es (vagy annál gyorsabb) asztali processzort, nagy kijelzőt (15 vagy 16"), egészséges mennyiségű memóriát és winchestert lehet kapni. A gépek teljesítménye megközelíti az átlagos asztali PC-két, és bár súlyosabbak, mint a legtöbb laptop, még így is kisebbek és sokkal jobban hordozhatók, mint egy asztali PC.

Ezeket a notebookokat immár egész Európában lehet kapni. A Context kutatásai azt mutatják, hogy 2002 áprilisára a cég által nyomon követett területi disztribútorok 82%-a árult legalább egy asztali processzorral felszerelt notebook modellt. Februárban ez az arány még mindössze 21% volt.

A laptopok átlagára korábban jelentősen magasabb volt az asztali PC-kénél, most a különbség kezd jelentősen csökkenni. Az Acer új modelljeinek induló ára 800 font (1200 dollár) Nagy-Britanniában, míg az asztali processzoros notebookok ára 1000 fontnál (1500 dollárnál) kezdődik. Sokan, akik korábban nem is gondolkodtak laptopvásárláson, most fontolóra veszik az új modelleket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról