:

Szerző: castor

2002. szeptember 3. 12:19

A Sun továbbra is vezeti a UNIX szerverek piacát

[NetAktív] Az IDC 2002. második negyedéves Quarterly Server Tracker jelentése szerint a Sun

[NetAktív] Az IDC 2002. második negyedéves Quarterly Server Tracker jelentése szerint a Sun Microsystems az előző negyedévhez képest megerősítette a teljes szerverpiaci pozícióját mind a bevételek, mind pedig a leszállított egységek terén, a nemrégiben összeolvadt versenytárs, a HP/Compaq rovására. A 78 ezer leszállított egységgel és az ebből származó 1,75 milliárd dolláros bevétellel a Sun továbbra is őrzi vezető helyét a UNIX szerverek piacán.

A teljes szerverpiacon a Sun 11 százalékkal növelte bevételeit, és 13 százalékos növekedést ért el a leszállított egységek terén az előző negyedévhez képest. A Sun teljes szerverpiacra vonatkozó részesedésének 13 százalékos növekedése túlnyomó részben a felsőkategóriás rendszereknek tulajdonítható, amelyek eladása rendkívüli mértékben, 74 százalékkal növekedett, ezáltal nagyobb növekedést ért el, mint bármely versenytárs a szerverpiac bármely szegmensén. A Sun 14 százalékkal növelte a leszállított egységek számát a belépő szintű szerverek piacán --– nagyobb mértékben, mint a HPQ, a Dell és az IBM ---, amely bizonyítja, hogy a Sun UltraSPARC és Solaris alapú termékcsaládja továbbra is életképes alternatíva a Wintel szerverpiac szegmensében.

"A számok magukért beszélnek -- a munkaállomásoktól, az alsókategóriás szerverektől a felsőkategóriás mainframe-szintű rendszerekig a vásárlók a Sun termékeit választják" -- mondta Shahin Khan, a Sun Microsystems kompetitív ügyekért felelős igazgatója. "Az alsókategóriás szerverek terén a 64 bites architektúránk már jelenleg is piacot hódít el a versenytársaktól, a Linux és Solaris rendszereket is működtető 32 bites Sun LX50 megjelenésével pedig képesek leszünk egy új, növekvő piaci lehetőséget kihasználni."

A bevétel terén elért 39 százalékos piaci részesedéssel és a leszállított egységek terén elért 50 százalékos részesedéssel a Sun továbbra is vezeti a UNIX szerverpiacot. A Sun őrzi vezető pozícióját a világ összes régiójában; több UNIX rendszert szállít le, mint a HP/Compaq, az IBM és a Dell együttvéve. Bevétel terén a Sun piaci részesedése négy százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest, és hat százalékkal az előző negyedévhez képest.

A belépő szintű UNIX szerverek piacán a Sun 24 százalékos bevétel növekedést ért el az előző negyedévhez képest és 6 százalékosat az előző év azonos időszakához képest, míg a HP/Compaq kétszámjegyű csökkenést kellett, hogy elkönyveljen és az IBM is csak mérsékelt növekedést ért el. Ezen a területen a Sun piaci részesedésének fő hajtóereje a Sun Fire V880 szerver, amely közel 50 százalékos részesedéssel bír a 8 processzorig bővíthető szerverek piacán a leszállított egységek tekintetében, és 29 százalékossal a bevételek terén. A Sun Fire V880 szerverrel az előző évhez képest a Sun megháromszorozta a leszállított 8 processzoros rendszerek számát, és megkétszerezte az eladásukból származó bevételeit.

A felsőkategóriás UNIX szerverek piacán a Sun továbbra is tartja vezető pozícióját; 43 százalékos piaci részesedést könyvelhetett el a bevételek terén, amely 5 százalékos piaci részesedés növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Vezető pozícióját a leszállított darabszám terén is tartja, ahol a Sun felsőkategóriás rendszereinek közel 60 százalékos a piaci részesedése -- ez 18 százalékos növekedés 2002. első negyedévéhez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.