Szerzők: Bodnár Ádám, Bodnár Ádám

2002. augusztus 30. 17:49

Teljes internetes élmény: Netscape 7.0

Az előzetes hírek és letöltési lehetőségek után tegnap végül

[HWSW] Az előzetes hírek és letöltési lehetőségek után tegnap végül hivatalosan is megjelent a Netscape 7.0. A böngészőprogram-csomag új sorozata elődjéhez, a Netscape 6-os szériához hasonlóan a nyílt forráskódú Mozillára támaszkodik, azonban az új verzió már a Mozilla 1.0.1 kódjára épül. A böngésző friss kiadása az ikonok, logók, és az indítókép változásán túl is szolgál néhány újdonsággal a Netscape előző verzióit futtató felhasználók számára.

Elindult a Netscape 7
Elindult a Netscape 7...

Fontos új lehetőség a többablakos böngészés. Azok kedvéért, akik még esetleg nem ismerik a Mozillából vagy a Netscape 7.0pre1-ből ezt a funkciót: a File > New > Navigator Tab menüponttal lehet újabb lapot (böngészőfület) nyitni, a megnyitott oldalak között pedig az eszköztár alatti fülek vagy a Window menü segítségével váltogathatuk. A külön böngészőfüleken egyszerre megnyitott lapok címeit a Bookmarks > File Bookmark... > Bookmark this group of tabs jelölőnégyzet kiválasztásával egyetlen könyvjelzőbejegyzésként (GroupMark) is tárolhatjuk.

Nem volt eddig a Netscape böngészőknek letöltéskezelője sem, az új komponens használatát az Edit > Preferences > Navigator > Downloads alatt állíthatjuk be. Szintén újdonság a teljes képernyős üzemmód (F11), a weboldalak ikonjainak (favicon) teljes támogatása (a böngészőfüleken, a címsorban és a könyvjelzők között), valamint a weboldalak komplett lementésére szolgáló File > Save Page As > Web Page, complete opció.

A szoftvercsomag legfontosabb komponensei: webböngésző (Navigator), levelezőkliens (Mail & Newsgroups), HTML-szerkesztő (Composer), üzenetküldő alkalmazás (AOL Instant Messenger) és címjegyzék (Address Book). A windowsos verzió telepítőkészlete médialejátszót, Winamp-ot, és a Net2Phone VoIP alkalmazást is tartalmazza. A Netscape 7.0 Windowsra, Linuxra és Mac OS-re készült változatai a netscape.com-ról tölthetőek le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról