:

Szerzők: Bodnár Ádám, Bodnár Ádám

2002. augusztus 30. 17:31

A TSMC Kínában épít félvezetőgyárat

[EBN] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója egyetértési emlékeztetőt (memorandum of understanding, MOU) írt alá arról, hogy félvezetőgyárat fog építeni Kínában. Néhány hónappal ezelőtt még el voltak tiltva a tajvani szerződéses félvezetőgyártók a gyors ütemben fejlődő kínai piacról.

A TSMC csütörtökön bejelentette, hogy MOU-t írt alá a Sanghaj melletti Songjiang Industrial Park hatóságaival. Jesse Chou, a TSMC szóvivője nem részletezte a megállapodást és nem kommentálta a médiajelentéseket.

A TSMC azután adta ki a nyilatkozatot, miután tajpeji jelentések közölték, hogy a cég első lépésként 1,1 milliárd $-t fektet be egy havi 40 ezer 8"-os wafer kapacitású gyárba, amely 0,25 mikronos technológiát fog használni. A jelentések szerint a cég a következő nyolc évben összesen 10 milliárd $-t fog befektetni az ipari parkban.

"Sok üzleti lehetőséghez fog jutni a TSMC Kínában azáltal, hogy Sanghajban hoz létre gyár(ak)at" -- mondta Rick Hsu, a Nomura Securities egyik elemzője.

A legújabb bejelentés jól mutatja azt, hogy a TSMC és a United Microelectronics Corp. (UMC) újabb és újabb lépéseket tesz annak érdekében, hogy versenyezzenek a kínai piacon, miután a tajvani kormányzat az idén megszűntette a korábbi befektetési tilalmat és elhatározta, hogy megengedi a szigetország szerződéses félvezetőgyártóinak, hogy befektessenek Kínában.

A Hojien Technology, amely ipari források szerint közel áll a UMC holding vállalataihoz egy 200 mm-es félvezetőgyárat épít Suzhouban, amely szintén közel van Sanghajhoz. A gyár próbaüzemelése ez év végén ér véget.

A TSMC és a UMC nem várhat túl sokáig a gyártás megkezdésével Kínában, mivel a kínai újdonsült riválisok (például a Semiconductor Manufacturing International Corp., SMIC) már 200 mm-es wafereket gyártanak Sanghajban, és azt tervezik, hogy még fejlettebb technológiákat fognak alkalmazni. A SMIC (amelynek felsővezetése tajvani származású) csatlakozott az Amkorhoz, a ChipPachez, az Intelhez, a Motorolához és sok más gyártóhoz a téren, hogy előnyt kovácsolnak a hatalmas kínai piacból és az olcsó munkaerőből úgy, hogy Sanghajban telepedtek le.

A TSMC hamarosan el fogja árulni kínai befektetési terveit, ugyanakkor a jelenlegi ellátási láncolat Tajvanon továbbra is erős marad, közölte egy elemző. "Tajvan továbbra is a szerződéses félvezetőgyártás termelési központja marad" -- mondta William Dung, a UBS Warburg Dillon Read elemzője. A TSMC-nek és a UMC-nek több mint egy tucat gyára van a szigetországban.

Az is igaz, hogy több évbe fog beletelni, mire a kínai, gyártáskapacitás nélküli (fabless) tervezők elég nagyok lesznek ahhoz, hogy befolyásolják az ipart. "Sok gyártáskapacitás nélküli tervezőcég van Kínában, de legtöbbjük túlságosan kicsi egyelőre" -- mondta Dung.

A közzétett jelentések szerint a Songjiang Industrial Park hatóságai már előkészítik a helyet TSMC gyárához és egyéb ösztönzőkkel (pl. ingyenes föld, ötéves adómentesség) is próbálják rávenni a céget, hogy oda fektessen be.

A TSMC és a UMC közölte, hogy egyelőre nincs pontos menetrend azt illetően, hogy mikor fognak formálisan is engedélyt kérni a kormányzattól arra, hogy gyárakat építsenek Kínában. Mivel a TSMC előzetes egyezménye az ipari parkkal nem jár pénzáramlással Kínába, a cég nem szegett meg semmilyen szabály, közölték a tajvani Befektetési Bizottság illetékesei.

Az idén a tajvani kormányzat megszüntette a szerződéses félvezetőgyártásra vonatkozó tilalmat Kínában, a következő feltételekkel: a tajvani cégek csak 200 mm-es wafereket gyárthatnak 0,25, 0,35 vagy 0,5 mikronos gyártástechnológiával, ugyanakkor hat egymás utáni hónapban tömegesen kell gyártaniuk a legfejlettebb 300 mm-es wafereket a tajvani gyáraikban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.