:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 28. 16:26

A Hewlett-Packard javítaná pozícióját a PC-piacon

[CNET] A Hewlett-Packard részesedése a PC-piacon csökkent azóta, hogy felvásárolta a Compaqot, a számítógépgyártó óriás mindazonáltal szeretné megfordítani ezt a trendet a következő pénzügyi évben.

[CNET] A Hewlett-Packard részesedése a PC-piacon csökkent azóta, hogy felvásárolta a Compaqot, a számítógépgyártó óriás mindazonáltal szeretné megfordítani ezt a trendet a következő pénzügyi évben.

Bob Wayman, a HP pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a cég szeretné legalább megőrizni jelenlegi piaci részesedését, miközben azt tervezik, hogy a PC-üzletág újra nyereségessé fog válni a következő három negyedéven belül.

"Természetesen az a feltételezésünk, hogy nem veszítünk további részesedést" -- mondta Wayman nem sokkal azután, hogy a cég bejelentette az első olyan pénzügyi eredményeket, amelyek már tartalmazzák a Compaqkal kiegészült egyesült vállalat eredményeit. A Dell folyamatosan a HP sarkában járt, mióta az egyesülés lezárult.

A piackutató vállalatok szerint a második pénzügyi negyedévben a HP piacvesztési és a Dell piacnyerési trendje erősödött, a HP szinte minden kategóriában közel került ahhoz, hogy átadja vezető helyét a Dellnek. A globális PC-piacon a HP részesedése 15,5% volt a második negyedévben, míg a Dell részesedése 14,9% volt, jelentette a Gartner piackutató cég.

"Szerintem igen közeli lesz a verseny a következő negyedévben" -- mondta Charles Smulders, a Gartner elemzője júliusban a Dell-HP versennyel kapcsolatban. Egy évvel ezelőtt a HP és a Compaq egyesített piaci részesedése 18,3% volt a Gartner szerint.

A HP azonban kezd sikereket elérni azáltal, hogy a forgalom egyre jelentősebb részét teszik ki a közvetlen eladások, ez a lépés egyszerre javítja a nyereségességet és a piaci részesedést, mondta Wayman. A nyereségesség egyik kulcskérdése az alkatrészárak csökkentése.

A HP azt ígérte, hogy az áprilisban záruló negyedévre újra nyereséges lesz a PC-üzletág, arról azonban nem nyilatkozott a cég, hogy mikor lesz újra nyereséges a szerver és a tárolási eszköz részleg.

"Ez utóbbi egy kicsit tovább fog tartani" -- mondta Wayman. "Ez a legösszetettebb üzletágunk." Bár ebben az üzletágban van a legjobb kilátás arra, hogy hosszú távon költségeket takarítson meg a cég, ezt a területet különösen erőteljesen érinti az IT-kiadások globális csökkenése, tette hozzá Wayman.

A szolgáltatási üzletág sem szerepel túl jól, mivel a vállalatok csökkentik a tanácsadási tevékenységet igénylő projekteket, ezzel együtt Wayman arra számít, hogy a HP enyhe forgalomnövekedést érhet el, miután az eladások csökkentek a júliusban zárult negyedévben.

"Arra számítunk, hogy növekedés lesz ebben az üzletágban, még akkor is, ha folytatódik a gazdaság gyengesége" -- közölte Wayman.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.