:

Szerző: castor

2002. augusztus 27. 10:19

A HP a jövőben Office helyett Corel irodai programokat telepít otthoni felhasználóknak szánt PC-ire

A Hewlett-Packard tegnap bejelentette, hogy otthoni felhasználóknak szánt Pavilion asztali számítógepeire a Microsoft Office programcsomag helyett a jövőben a Corel WordPerfect szövegszerkesztőt és Quattro Pro táblázatkezelőt telepíti, mivel ezek lényegesen olcsóbbak, mint a redmondi cég programjai.

A Hewlett-Packard tegnap bejelentette, hogy otthoni felhasználóknak szánt Pavilion asztali számítógepeire a Microsoft Office programcsomag helyett a jövőben a Corel WordPerfect szövegszerkesztőt és Quattro Pro táblázatkezelőt telepíti, mivel ezek lényegesen olcsóbbak, mint a redmondi cég programjai.

A megállapodás jelentős siker a kanadai Corel számára, ugyanis a HP a világ legnagyobb PC-gyártója, mindemellett az amerikai kiskereskedelmi piacon több mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik. A tegnapi bejelentetés szerint a Pavilion asztali gépeken a jövőben a WordPerfect Productivity Pack csomag lesz megtalálható, amely a WordPerfect szövegszerkesztőt és a Quattro Pro táblázatkezelőt tartalmazza.

A számítógépekre jelenleg a Microsoft Works alkalmazásokat telepíti a HP, ez lényegében az Office lecsupaszított változata. Természetesen a gépeket továbbra is lehet Office XP szoftverrel rendelni, de ezért felárat kér a HP.

A Corel tervei szerint kiterjesztené a HP-vel kötött megállapodást a Presario konfigurációkra is: ez a számítógépcsalád a Compaq felvásárlása után épült be a HP termékvonalába.

Szakértők szerint a HP-Corel megállapodás elsősorban a költségcsökkentésről szól. Az utóbbi időben a hardverek ára meredeken csökkent, de az Office csomag ára változatlan maradt, így állhatott elő az a helyzet, hogy ma már az Office áránál olcsóbban is kapható annak futtatására képes PC.

A HP lépése annak a jele, mennyire kiélezett a verseny a PC-piacon és minden cent megtakarítás számít. "Nem hiszem, hogy ez a Microsoft ellen irányul" -- mondta Toni Duboise az ARS elemzőcégtől. "Bármi, ami akár a legkisebb mértékben is lehetővé teszi a HP számára a költségek és a vételár csökkentését, fontos lehet."

A HP képviselője megerősítette, hogy elsősorban a kedvezőbb ár miatt döntöttek a Corel szoftvercsomag mellett, de hogy pontosan mekkora az árkülönbség a WordPerfect Productivity Pack és a Microsoft Works között, azt természetesen nem árulta el. "A Corel kedvezőbb ajánlatot tett és a megtakarítást a vásárlóknak adhatjuk" -- mondta a cég szóvivője.

Elemzők szerint a HP kihasználhatja azt, hogy a WordPerfect csomagban táblázatkezelő program is található, míg a Works csomagból hiányzik a Microsoft Excel, illetve más népszerű Microsoft programok. A redmondi szoftvercég azonban láthatóan nem aggódik a HP-Corel megállapodás miatt.

"Világszerte több mint 300 millió felhasználójával a Microsoft Office azoknak a felhasználóknak választása, akik produktívabban kívánnak lenni, és azoknak a vállalatoknak a választása, akiknek megbízható eszközökre van szüksége az üzletvitelükhöz" -- mondta a Microsoft képviselője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.