Szerző: Barna József

2002. augusztus 23. 18:09

A VIA KT400 támogatja a 333 MHz-es rendszerbuszt

Noha a KT400 alaplapi chipkészlet bejelentésekor a VIA annak specifikáció között nem sorolta fel a 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorok támogatását, a cég képviselője lapunknak megerősítette, hogy a chip az AGP- és PCI-specifikációk betartása mellett képes fogadni e CPU-kat is.

[HWSW] Noha a KT400 alaplapi chipkészlet bejelentésekor a VIA annak specifikáció között nem sorolta fel a 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorok támogatását, a cég képviselője lapunknak megerősítette, hogy a chip az AGP- és PCI-specifikációk betartása mellett képes fogadni e CPU-kat is.

Noha jelenleg nincs forgalomban olyan Athlon XP processzor, amelyik 333 MHz-es rendszerbuszt használna, már jó ideje szólnak pletykák arról, hogy a 2600+ modellszámozású verziót követő újabb modellek már gyorsabb buszra "szállnak". A lapkakészletek gyártói közül egyedül az NVIDIA jelentette be hivatalosan is, hogy nForce2 chipkészlete már támogatja a gyorsabb rendszerbuszt. A VIA azonban, úgy tűnik, szemérmesebb, és a 333 MHz-es rendszerbuszt igénylő processzorok megjelenéséig nyíltan nem reklámozza legújabb termékének hasonló képességeit. A cég képviselője ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy hivatalos álláspontjuk (azaz "KT400 supports all current and future AMD Athlon XP FSB speeds") félreérthetetlen. Így a KT400 lapkakészletre épülő alaplapok tulajdonosainak nem kell tartaniuk attól, hogy idővel nem tudnak gyorsabb processzorra váltani.

Amint arról korábban hírt adtunk, nevével dacolva a KT400 hivatalosan nem támogatja a DDR400 tervezetnek megfelelő memóriamodulokat, így elődjétől, a KT333-tól csupán a 8x AGP interfész és az 533 Mbyte/sec adatátviteli sebességet garantáló 8x V-Link busz támogatásában tér el.

Ugyanakkor természetesen a chipkészlet képes együttműködni a DDR400 modulokkal is, azonban a cég erre az esetre semmilyen garanciát nem vállal. A VIA azért döntött a DDR400 "hanyagolása" mellett, mert ezek a memóriák jelenleg csak igen korlátozott számban érhetők el a piacon, és a PC3200 SDRAM legnagyobb zászlóvivőjének számító Samsung és Micron az ígéretek ellenére is csak kis volumenben képes előállítani a chipeket és modulokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról