Szerző: Barna József

2002. augusztus 23. 09:44

Az IBM továbbfejleszti a középvállalatoknak kínált moduláris felépítésű szervereit

[Mmd] Az IBM ma bejelentette, hogy egy agresszív árazású, jól skálázható kétprocesszoros eServer rendszerrel továbbfejleszti a népszerű, moduláris felépítésű Intel alapú szerverarchitektúráját, ezáltal a növekvő középvállalatok a növekedés szerinti fizetés elvén bővíthetik a feldolgozási teljesítményt.

[Mmd] Az IBM ma bejelentette, hogy egy agresszív árazású, jól skálázható kétprocesszoros eServer rendszerrel továbbfejleszti a népszerű, moduláris felépítésű Intel alapú szerverarchitektúráját, ezáltal a növekvő középvállalatok a "növekedés szerinti fizetés" elvén bővíthetik a feldolgozási teljesítményt.

A csúcskategóriás, Intel alapú IBM eServer x440 rendszer sikerére építő két- vagy négyprocesszoros, belépő szintű x440 modellje elérhetővé teszi az IBM Enterprise X-Architecture technológiáját azon középvállalatok számára, amelyek a vállalat növekedésével szinkronban bővíthető technológiai infrastruktúrára vágynak. A szerver akár 16 processzorig is bővíthető, emellett egy négyprocesszoros konfiguráció a 32 bites Intel(r) rendszerek kategóriájában a legjobb teljesítményt érte el a Transaction Processing Performance Council TPC-C tesztjén.

Az új x440 szerver rugalmas architektúrájának köszönhetően egy két- vagy négyprocesszoros, 2,4 GHz-es Intel Xeon processzoros rendszer megvásárlása után a szerver 8 vagy akár 16 processzorosra is bővíthető; ehhez a Xeon processzorokat Xeon MP processzorokra kell cserélni.

Az év elején bemutatott IBM eServer x440 három év fejlesztés eredménye, melynek révén egy kimagaslóan nagy teljesítményű Intel processzoros, szabványos technológiákat használó szervert sikerült megalkotni,. A szerver moduláris felépítésű (akár 16 processzorig is bővíthető), melynek révén a vállalatoknak csak az igények növekedésekor kell fizetni a nagyobb számítástechnikai kapacitásért.

"Ügyfeleink annyira pozitívan reagáltak az eServer x440 rendszernél alkalmazott 'ahogy nő, úgy fizet' konstrukcióra, hogy a terméket kiterjesztjük a középvállalatokra is, hogy egy kis induló költségű, az igények növekedésével együtt bővíthető rendszert kínálhassunk számukra" -- mondta Deepak Advani, az, IBM eServer xSeries alelnöke.

Az IBM a szerverteljesítmény terén meglévő vezető helyét egy újabb első hellyel erősítette meg a négyprocesszoros, 32 bites, Intel architektúrájú rendszerek kategóriájában, a TPC-C teszten.

A belépő szintű x440 rendszer 61 168,83 tranzakció/perc (tpmC) eredményt ért el 5,14 $/tpmC (1) érték mellett, amely 75 százalékkal jobb, mint a Dell PowerEdge 6600, és 25 százalékkal jobb, mint a HP ProLiant DL 580-G2 rendszerének az eredménye. (Utóbbi a Hewlett-Packard legjobb TPC-C eredménye a négyprocesszoros, IA-32 alapú rendszerek kategóriájában.) Emellett az IBM rendszerének ár/teljesítmény mutatója is 21 százalékkal jobb a ProLiant DL 580-G2 szerverénél.

Az új, belépő szintű x440 szerverben fellelhetők az eLiza) projektből átvett újdonságok; az eLiza projekt az IBM önmenedzselő megoldásokat alkalmazó autonóm számítástechnikai rendszerek kifejlesztését célzó stratégiájának része. A szerver önjavító és önmenedzselő jellemzői között megemlíthető a Software Rejuvenation (szoftvermegújítás), az Active PCI Manager (aktív PCI-kezelő) és a Rack Manager (rack kezelő) technológia, valamint a nem az IBM által gyártott rendszerek menedzselésének a képessége.

A szerver alapkiépítésben tartalmazza az IBM XceL4 Server Accelerator gyorsítótár-technológiát, amely a gyakran használt adatokat a gyorsabb elérés érdekében a processzor közelébe helyezni; a távoli I/O technológiát, melynek segítségével több PCI/PCI-X adaptert lehet elhelyezni a szervertől akár több méterre a gyors összekötő portok révén; memóriatükrözést; üzem közbeni cserét támogató lemezeket; valamint az IBM Director szoftvert, mellyel elsőrangú megbízhatóság és menedzselhetőség valósítható meg.

A belépő szintű x440 szerver támogatja a Microsoft Windows 2000 Datacenter Server, a Red Hat Linux Advanced Server és a SuSE Linux 8.0 operációs rendszert.

A tervek szerint a belépő szintű x440 szerver 2002. augusztus 30-tól lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról