:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 22. 12:23

Az AMD jövőre vezetné be új teljesítménymérési módszerét

[CNET] Az AMD tavaly nyáron indította útjára True Performance Initiative kezdeményezését azzal a céllal, hogy a cég által csak megahertz-mítosz-nak nevezett teljesítménymutatót egy általánosan elfogadott teljesítménymérési módszertannal helyettesítse. A sunnyvale-i chipgyártó most arról számolt be, hogy a kezdeményezéshez több iparági szereplő is csatlakozott, és a vállalatok közösen dolgoznak egy, a puszta órajelnél pontosabb mutató kidolgozásán, melynek hivatalos bejelentése jövő év elején várható.

[CNET] Az AMD tavaly nyáron indította útjára True Performance Initiative kezdeményezését azzal a céllal, hogy a cég által csak "megahertz-mítosz"-nak nevezett teljesítménymutatót egy általánosan elfogadott teljesítménymérési módszertannal helyettesítse. A sunnyvale-i chipgyártó most arról számolt be, hogy a kezdeményezéshez több iparági szereplő is csatlakozott, és a vállalatok közösen dolgoznak egy, a puszta órajelnél pontosabb mutató kidolgozásán, melynek hivatalos bejelentése jövő év elején várható.

Amint az ismert, az AMD az Athlon XP és MP processzorok esetében átmeneti megoldásként egy modellszámozási rendszert vezetett be, mely a vállalat állítása szerint jobban tükrözi e termékek teljesítményét, mint azok órajele. Ugyanakkor a modellszámozás alapját képező elvek meglehetősen ingatag lábakon állnak. A cég azonban hangsúlyozza, hogy ez csupán egy átmeneti kényszermegoldás mindaddig, amíg a True Performance Initiative égisze alatt egy új, a puszta órajelnél megbízhatóbb teljesítménymérési módszer nem kerül kidolgozásra, mely a vállalat reményei szerint széles támogatottságot élvez majd.

Patrick Moorhead, az AMD felhasználói igényekért felelős alelnöke és egyben a projekt vezetője elmondta, hogy számos vezető ipari szereplővel dolgoznak együtt az új módszerek kidolgozásán. Véleménye szerint a szaksajtó által széles körben használt tesztprogramok (mint például a BAPCo SYSmark) az éremnek csupán az egyik oldalát mutatják meg, és ezért a felhasználók számára félrevezetőek lehetnek. Az AMD ezzel szemben egy olyan rendszeren dolgozik, amelyik több különféle tényezőt is figyelembe vesz, és egyben a tájékozatlanabb felhasználók számára is könnyen emészthető. Mint mondta: "ma egy villanykörtéről többet tudunk a vásárláskor, mint egy PC-ről."

Vitathatatlan tény, hogy a végfelhasználók által is átlátható, az iparágban általánosan elfogadott teljesítménymérési módszerek jelenleg nem léteznek. Ugyanakkor vélhetően az AMD kezdeményezésének hátterében nem őszinte tudományos kíváncsiságot kell keresnünk, hanem a cég prózai üzleti érdekeit. Hiszen a rivális Intel Pentium 4 processzora architekturális felépítésének köszönhetően az Athlon processzoroknál többnyire jóval magasabb órajelen üzemel, noha ez önmagában valóban nem jelenti azt, hogy teljesítménye nagyobb is azoknál. A vásárlók azonban hagyományosan megahertzben mérik a PC-s processzorok teljesítményét, az AMD-nek pedig létérdeke, hogy ezt a rögződött vásárlói szokást megváltoztassa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.