Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 22. 13:30

Seagate HAMR: forradalmi újítás a mágneses adattárolásban

A Seagate forradalmi mágneses adattárolási technológiát mutatott be a cég pittsburgh-i kutatóközpontjának tegnapi ünnepélyes megnyitója alkalmából. A HAMR (ejtsd hammer ) névre keresztelt eljárással a jelenlegi mágneses adatrögzítési technológiák nyújtotta adatsűrűség százszorosa is elérhetővé válik, állítja a cég.

A Seagate forradalmi mágneses adattárolási technológiát mutatott be a cég pittsburgh-i kutatóközpontjának tegnapi ünnepélyes megnyitója alkalmából. A HAMR (ejtsd hammer) névre keresztelt eljárással a jelenlegi mágneses adatrögzítési technológiák nyújtotta adatsűrűség százszorosa is elérhetővé válik, állítja a cég.

A Seagate kutatói szerint az ún. szuperparamágnesesség jelensége hamarosan már nem teszi lehetővé az egyes bitek biztonságos tárolását a mágneses adathordozókon, ugyanis az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami a Seagate becslése szerint öt-tíz év múlva ahhoz vezethet, hogy mágnesesen instabillá válnak az adatok. A megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata megoldást jelenthet, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre.

A HAMR a hő segítségével történő mágneses adatrögzítés rövidítése (Heat Assisted Magnetic Recording). Az eljárás során a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet az írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután kerül írásra az adott bitsorozat. A lézer minden esetben csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet.

Az eljárás kísértetiesen hasonlít az MO (magnetooptikai) meghajtókban használt technológiára. Ám amíg az MO meghajtók esetében az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR a mai merevlemezekben használatos olvasófejet használ az adatok olvasására. A Seagate reményei szerint a HAMR révén a mágneses adattárolás sűrűsége akár százszorosára is növelhető, és elérhetővé válik a ma még elképzelhetetlennek tűnő 50 terabit/négyzetcolos adatsűrűség is.

Dave Reinsel, az IDC kutatási igazgatója az esemény kapcsán elmondta: "A HAMR technológia bemutatójával a Seagate bepillantást engedett a jövő mágneses adatrögzítési technológiájába. A HAMR-hez hasonló technológiáknak köszönhetően a merevlemezek még hosszú évekig a számítógépek elsődleges tárolási eszközei lehetnek."

A Seagate kutatói még 1998-ban kezdtek dolgozni az új eljáráson a cég ideiglenes kutatóközpontjában. A technológia kidolgozásában ugyanakkor a Seagate mellett részt vesz a Carnegie Mellon egyetem, a National Storage Industry Consortium, az Advanced Research Corporation, a MEMS Optical és az arizonai egyetem. Tavaly az amerikai kereskedelmi minisztérium 10 millió dollárral támogatta a projektet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról