:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 21. 15:21

Mindent elsöprő érdeklődés a rádióhullámú internetszolgáltatás iránt -- késik a Covysoft

A HWSW olvasóinak visszajelzései szerint a korábban beharangozott rádióhullámú internetszolgáltatáshoz szükséges előzetes műszaki felméréssel kapcsolatban jókora késésben van a CovySoft internetszolgáltató. A leendő előfizetők leginkább a tájékoztatás hiányát és a műszaki felmérés elmaradását róják fel az ISP-nek.

[HWSW] A HWSW olvasóinak visszajelzései szerint a korábban beharangozott rádióhullámú internetszolgáltatáshoz szükséges előzetes műszaki felméréssel kapcsolatban jókora késésben van a CovySoft internetszolgáltató. A leendő előfizetők leginkább a tájékoztatás hiányát és a műszaki felmérés elmaradását róják fel az ISP-nek.

A HWSW is hírt adott korábban a CovySoft Networks rádióhullámú internetszolgáltatásának elindításáról, ám a június végi hírt követő érdeklődés jóval nagyobb volt, mint amire a szolgáltató számított. Mocsai Norbert, a CovySoft médiaigazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy előzetesen egy-kétezerre becsülték a fővárosból érdeklődők számát, s ehhez méretezték az ügyfélszolgálatot. Ehhez képest Budapestről mintegy 4300 megkeresés érkezett, s -- noha a szolgáltatást eredetileg csak a fővárosban hirdették meg -- vidékről további 2-3000 érdeklődőt regisztráltak, ami az eredeti, legoptimistább becsléseknek is a háromszorosa. A szerződésben vállalt határidő betartására egyébként a Hírközlési Törvény egyik végrehajtási rendeletében megfogalmazott kötbérfizetési kötelezettség is rászorítja a szolgáltatót.

A médiaigazgató szerint a legnagyobb csúszás az előzetes műszaki felmérésnél tapasztalható, itt mintegy kéthetes lemaradásban vannak a tervezettől. A késések csökkentése érdekében azóta bővítették az ügyfélszolgálati munkatársak létszámát, s alvállalkozókat kerestek a bemérések elvégzésére. A médiaigazgató szerint azok, akiknél szerződésben vállalták az internetszolgáltatás augusztus 31-i indítását (azaz minden műszaki feltétel adott a rádióhullámú net eléréséhez), számíthatnak is arra, hogy az első őszi napon már szörfölhetnek a CovySoft rádiós hálózatán.

Prioritást élvez a főváros XVIII., XIX. kerülete, valamint ígéretesen sok megkeresés érkezett még a XVII., XVI., III. és VIII. kerületekből is. A műszaki megfelelés szempontjából a tapasztalatok szerint a pesti külső kerületek szinte 100 százalékban eleget tesznek a rádióhullámon keresztül nyújtott internet-hozzáférés feltételeinek. A belső kerületek hozzávetőleg 30 százalékában kell elutasítaniuk a megrendelést a műszaki teljesíthetetlenség miatt, s úgyszintén 30-40 százalékban kiépíthetetlennek bizonyul a rádiónet Buda hegyes vidékein. Ennek ellenére a szolgáltató tervezi, hogy a közeljövőben Budaörs, Budakeszi és Érd területén vezeti be ezt az árban, teljesítményben egyaránt az ADSL-lel vetekedő szolgáltatást.

Mocsai elmondta, hogy vidékről is érkezett megkeresés szép számmal, volt olyan település, ahonnan önszerveződő alapon 150-en jelezték előfizetési szándékukat. A szolgáltató számára egyébként még kis falvakban is megéri kiépíteni a hálózatot, ha legalább 30-40 igény érkezik.

A nemrég bejelentett szabolcsi nagyberuházás, melynek százmilliós nagyságrendű költségéhez az állam is hozzájárult, nincs késésben, ott határidőre át tudják adni majd a hálózatot, sőt, szóbakerült további települések bekötése is.

Mocsai egyelőre türelmet kér azoktól, akiknek még nem jeleztek vissza az igénybejelentésre, mint mondta, minden erejükkel azon vannak, hogy minden leendő előfizetőt lehetőleg a vállalt határidőn belül internethez juttassanak -- ha ez műszakilag lehetséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.