:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 15. 14:52

LinuxWorld: Itanium 2 és AMD Opteron processzoros rendszereket állított ki az IBM

A LinuxWorld konferencia és kiállítás keretében az IBM bemutatott egy Itanium 2-alapú rendszert, valamint egy AMD Opteron chipekkel szerelt kétprocesszoros szervert, amely a DB2 adatbázis x86-64 utasításkészletre fordított változatát futtatta.

A LinuxWorld konferencia és kiállítás keretében az IBM bemutatott egy Itanium 2-alapú rendszert, valamint egy AMD Opteron chipekkel szerelt kétprocesszoros szervert, amely a DB2 adatbázis x86-64 utasításkészletre fordított változatát futtatta.


Az Itanium 2 processzor

Az IBM bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja az Intel Itanium 2 processzort, azonban a termékek pontos specifikációit még nem tette közzé a cég. A LinuxWorld kiállításon kiállított rendszer jól értesült források szerint 4 vagy 8 processzort tartalmazhat és x450 néven kerül forgalomba.

Elemzők szerint a jövő év elejére a HP mellett Intel Itanium 2 processzoros rendszereket kínál majd a Unisys, az IBM és a Dell is. A Dell kínálatában egyelőre nem szerepel ilyen számítógép, azonban szakértők szerint a vállalat hamarosan csatlakozni fog az Itanium 2-alapú rendszereket forgalmazók táborához.

"Az év végére, vagy a jövő év elekjére a Sunt leszámítva mindnekinek lesz Itanium 2-alapú rendszere" -- mondta Nathan Brookwood, az Insight 64 vezető elemzője.

Az IBM ezen felül bemutatott egy duál-Opteron rendszert is, amely SuSE Linux operációs rendszert és DB2 adatbáziskezelőt futtatott. Az AMD Opteron processzorok a jövő év elején kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az IBM jelen levő mérnöke szerint a DB2 adatáziskezelő átültetése az x86-64 utasításkészletre mindössze két napig tartott.

A Newisys által gyártott számítógépben két Opteron processzor volt, amelyek 1,2 GHz-en működtek. Az AMD képviselői nem árulták el, a kereskedelmi megjelenés időpontjában mekkora órajelen működnek majd a chipek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.