:

Szerző: Barna József

2002. augusztus 14. 14:58

December előtt aligha várható az NVIDIA NV30

Az AnandTech ma részletes cikket közölt az NVIDIA következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzoráról. A múlt heti beharangozóval ellentétben azonban az írás nem a GPU várható képességeit részletezi, hanem sokkal inkább késésének okait boncolgatja.

Az AnandTech ma részletes cikket közölt az NVIDIA következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzoráról. A múlt heti beharangozóval ellentétben azonban az írás nem a GPU várható képességeit részletezi, hanem sokkal inkább késésének okait boncolgatja.

Amint az ismert, legnagyobb riválisával, a kanadai ATI-val ellentétben az NVIDIA merészen úgy döntött, hogy az NV30-at 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártatja majd a tajvani TSMC-nél. Feltehetően nagyrészt ennek a döntésnek köszönhető, hogy a GPU fejlesztése jelenleg többhónapos csúszásban van. A cikkből kiderül, hogy az NV30 tape-out, azaz az első szilíciumba öntött chiprevízió a múlt héten készült el. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az NVIDIA-nak a tape-outtól a piacra dobásig 3-4 hónapnyi csiszolgatásra van szüksége. Így a legjobb esetben is november vége felé jelenhetnének meg az első NV30 alapú kártyák.

A cég számára azonban további gondokat jelent, hogy a TSMC 0,13 mikronos technológiájának kihozatala (yield) jelenleg 10-20% között van, ami katasztrofális értéknek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy minden 10 elkészített chipből mindössze 1 vagy 2 működőképes. Összehasonlításként: a chipgyártás hajnalán, az 1970-es évek legelején 40%-os kihozatal számított kiemelkedőnek, ma pedig ez utóbbi érték legfeljebb a próbagyártás során elfogadható. És noha chipet gyártani lehet ilyen kihozatali mutatókkal is, a rossz hatékonyság erőteljes nyomot hagy a termék árán.

Ami pedig az NV30 egyes tulajdonságait illeti: a cikk szerint a GPU architektúrája alapvetően hasonlít majd az ATI R300-éra (ez nyilvánvalóan nem meglepő annak a fényében, hogy mindkét chip DirectX 9-kompatibilis), de néhány újdonságot is nyújt ahhoz képest (például több shader utasítás támogatása). A korábbi pletykákkal ellentétben pedig, áll a cikkben, az NV30 egychipes megoldás lesz, noha a chipben -- ahogy a GeForce2 GTS óta minden NVIDIA által gyártott GPU-ban -- megtalálható a többchipes verziókat is támogató technológia.

A pletykák szerint az NV30 támogatja a 8x AGP interfészt és 900 MHz-es DDR-II memóriát használ majd. Továbbá a chip 4x mintavételezésű FSAA használata esetén semmiféle teljesítménycsökkenést nem produkál, és összesen 16 textúra megjelenítésére lesz képes egyetlen lépésben. Az NVIDIA várakozásai szerint a GPU kétszer gyorsabb lesz a GeForce4 Ti4600-nál. Érdekesség, hogy állítólag IEEE 1394-vezérlő is helyet kap az NV30-cal szerelt kártyákon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.