:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 13. 14:20

A VIA felemelte egyes régebbi chipkészleteinek árát

[EBN] A VIA Technologies felemelte egyes Pentium 4 chipkészleteinek árát, a lépéssel az a cég célja, hogy az új termékekre történő áttérésre buzdítsa vásárlóit.

A P4X266A, P4X266E és P4M266 chipkészletek gyártását hamarosan befejezi a cég. A VIA szóvivője elmondta, hogy augusztus 10-i hatállyal "enyhén", átlagosan 15 dollárra emelkedik e termékek ára.

A VIA abban reménykedik, hogy az alaplapgyártók áttérnek az újabb termékekre (például a P4X400-ra), mivel a régebbi chipkészletek már közel egy éve piacon voltak. "Ügyfeleink vagy elfogadják az áremelést, vagy áttérnek a P4X400-ra" -- közölte a szóvivő. A P4X400 ára 21-22 dollár.

Bár előfordulhat az, hogy az áremelés miatt csökken a cég termékei iránti kereslet, a VIA nem aggódik ezzel kapcsolatban. "Konzultáltunk ügyfeleinkkel az áremelést illetően, és adtunk nekik időt arra, hogy átgondolják azt. Az is tény, hogy az alaplapgyártók már el is kezdték használni a P4X400-at a második negyedévtől" -- mondta a szóvivő.

A szakértőket meglepte a VIA most bejelentett lépése, mivel a cég alig néhány hónapja jelentősen csökkentette több chipkészletének árait.

Júniusban a cég forgalma 45 millió dollárra esett, ez 2 éves mélypont volt. Júliusban az eladások 20%-kal 54 millió dollárra emelkedtek.

A tajvani Market Intelligence Center (MIC) szerint a VIA hamarosan elvesztheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártóknak járó virtuális serleget, ugyanis ha az AMD piaci részesedése tovább csökken, valószínűleg a SiS eladásai felülmúlják a VIA-ét.

Mind a SiS, mind pedig a VIA komoly nyomás alatt áll, hiszen a második félév során az Intel várhatóan jelentősen csökkenteni fogja chipkészleteinek árát. Szakértők szerint az augusztusra és szeptemberre tervezett árcsökkentések mind a VIA, mind pedig a SiS üzletmenetére komoly hatással lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.