Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 12. 12:19

A Sun nem eszi olyan forrón a Linux-kását

A Sun Microsystems a héten rendezendő LinuxWorld Expo keretén belül mutatja be legújabb szerverét, amely Intel processzorokra épül és Linux operációs rendszert futtat.

A Sun Microsystems a héten rendezendő LinuxWorld Expo keretén belül mutatja be legújabb szerverét, amely Intel processzorokra épül és Linux operációs rendszert futtat.

A szaksajtó valóságos IT-történelmi mérföldkőként értékeli a Sun lépését, azonban érzésem szerint a lapok túlreagálják a mozzanat jelentőségét, ugyanis a hamarosan debütálű LX50 szerver az alsó árkategóriás Cobalt család tagja lesz, ezek a készülékek eddig is Intel vagy Intel-kompatibilis processzorokra épültek és Linux operációs rendszert futtattak.

A "Big Bear" kódnevű Cobalt LX50 két 1,4 GHz-es Intel Pentium III-S processzort és két 72 Gbyte kapacitású merevlemezt tartalmaz. A gép talán egyetlen figyelemre méltó újdonsága, hogy a korábban alkalmazott Red Hat disztribúciók helyett a Sun Microsystems saját Linux-változatát telepíti a számítógépre. A Cobalt LX50 konfigurációk ára 2800 dollárnál kezdődik majd.

A Sun saját operációs rendszerének rajongói számára viszont mindenképp örvendetes hír, hogy a vállalat mégis kiadja a Solaris 9 Intel processzorokon futó változatát, azonban a megjelenésre még körülbelül fél évet kell várni.

A Sun eredetileg SPARC és Intel x86 változatot is tervezett az idén megjelent operációs rendszerből, azonban a költségek csökkentése miatt most az x86 változat megjelentetésének elhalasztása mellett döntöttek a vállalat vezetői. Elemzők szerint meglehetősen kevesen használnak Solaris operációs rendszer Intel processzoron, ezért a Sun döntése nem volt komoly hatása a Sun ügyfeleire, a piaci megjelenés elhalasztásával azonban komoly összegeket takarított meg a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról