:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 12. 11:35

A Cisco szerint az ügyfelek továbbra is óvatosak

[EBN] Amint arról már beszámoltunk, a Cisco Systems, a hálózati eszközöket gyártó óriásvállalat múlt héten tette közzé negyedéves eredményeit, a cég a vártnál magasabb nyereséget ért el, mivel sikerült csökkentenie a költségeket. A vállalat egyúttal közel megháromszorozta a részvényvisszavásárlási programját. Ezzel együtt a Cisco úgy nyilatkozott, hogy az ügyfelek továbbra is óvatosak.

A Cisco a negyedik pénzügyi negyedévben 772 millió dolláros, azaz részvényenkénti 10 centes nettó nyereséget ért el, szemben a tavalyi év azonos időszakában realizált 7 millió dollárral. A pro forma nyereség 1 milliárd dollár, azaz részvényenként 14 cent volt, szemben a tavalyi negyedik negyedévben elért 163 millió dollárral, vagyis részvényenként 2 centtel. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők részvényenkénti 12 centes pro forma profitot jeleztek előre.

A negyedik negyedéves forgalom a tavalyi 4,3 millió dollárhoz képest 12%-kal 4,8 milliárd dollárra nőtt. A Cisco vezetői szerint a vállalati eladások stabilak, azonban a szolgáltatói piac továbbra is "kihívásokkal terhes".

A Ciscót a szakértők az amerikai vállalatok egészsége szempontjából az egyik kulcsfontosságú barométernek tekintik. A cég közölte, hogy a nagyvállalatok hálózati berendezésekre fordított kiadásai továbbra is óvatosak, de egyenletesek maradtak, míg a távközlési piacnak számos kihívással kell szembenéznie.

Justin McNichols, az Osborne Partners Capital Management portfoliómenedzsere szerint "klasszikus" Cisco bejelentésnek lehettünk tanúi: "A forgalom kissé enyhe volt, hosszú távon viszont negyedévről negyedévre javul a cég helyzete. Teljesen nyilvánvaló, hogy a vállalat piaci részesedése nő."

A San Jose (Kalifornia) központú céget is érintette a nagyvállalati ügyfelek kiadásainak lelassulása, de a jelek szerint kevésbé, mint a konkurenseket. A szakértők szerint ennek főként az az oka, hogy a cég forgalmának 80%-át teszik ki a nagyvállalati ügyfelek, míg a komolyabb gondokkal küszködő távközlési cégek részaránya csak 20%.

A Cisco egyúttal azt is bejelentette, hogy az igazgatótanács jóváhagyta, hogy a cég 8 milliárd dollár értékben vásároljon vissza részvényeket. A cég ezzel a lépéssel a befektetők egyik kérésének igyekszik eleget tenni, miszerint a lehető leghasznosabban kell felhasználni az előző pénzügyi negyedév végére immár 21,5 milliárd dollárra nőtt készpénzállományt.

A cég 2002 pénzügyi éves pro forma nyeresége 2,9 milliárd dollár (részvényenként 39 cent) volt, szemben a tavalyi 3,1 milliárd dollárral (részvényenként 41 centtel). Az éves forgalom tavalyhoz képes 15%-kal 18,9 milliárd dollárra csökkent. A Cisco éves nettó profitja 1,9 milliárd dollárt, azaz részvényenként 25 centet tett ki, szemben a tavalyi 1 milliárd dolláros, azaz részvényenkénti 14 centes veszteséggel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.