:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 7. 14:20

Tintasugaras nyomtatókból kölcsönözte legújabb processzorhűtési technológiáját a Hewlett-Packard

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy számos hűtési technológián dolgozik, amelyek segítségével mind a különálló félvezető áramkörök, mind pedig komplett számítógépek vagy egész adatközpontok melegedési problémái megoldhatók lesznek.

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy számos hűtési technológián dolgozik, amelyek segítségével mind a különálló félvezető áramkörök, mind pedig komplett számítógépek vagy egész adatközpontok melegedési problémái megoldhatók lesznek.

Mint az közismert, az egyre bonyolultabb és magasabb órajelű áramkörök egyre több hőt termelnek, amelyet el kell vezetni. Egy több processzort tartalmazó szerverben, illetve egy több szervert tartalmazó adatközpontban a hűtés komoly technológiát és energiaráfordítást igényel.

A HP által kifejlesztett megoldások egyike a tintasugaras nyomtatók működési elvén alapul. A szerkezet egy szelepből -- természetesen az elektromos áramot nem vezető -- hűtőfolyadékot permetez a chip legmelegebb pontjaira, amely a felülettel érintkezve elpárolog, majd egy hőcserélőn keresztül visszajut egy tartályba, ahonnan ismét a chipre permetezik azt. A HP szerint a hűtőfolyadék azonnali elpárolgása miatt nem alakulhat ki a chip felületén olyan hőszigetelő "tócsa", amely a chip túlmelegedéséhez vezethet. A vállalat mérnökei szerint az eljárást akár egész nyomtatott áramköri lapok hűtésére is lehetne hasznáni.

"Processzorszinten egy már létező technológiát, a tintasugaras nyomtatók szórófejét használtuk fel és alakítottuk át egy hatékony, olcsó, félvezetők hűtésére alkalmas megoldássá" -- mondta Cullen Bash, a HP kutatómérnöke. "A jövő nagy teljesítményű számítógépeinél a leadott hő már komoly korlátozó tényező lehet. A szabadalmaztatott permetező technológiánk lehetővé teszi még nagyobb teljesítményű számítástechnikai és kommunikációs berendezések építését."

A HP másik megoldása egy hőérzékelővel felszerelt robot. "A HP hűtési rendszereinek kifejlesztésénél holisztikus megközelítést alkalmaz" -- mondta Chandrakant Patel, a HP Labs tudósa. "Több megoldáson is dolgozunk. Ami az adatközpontokat illeti, kifejlesztettünk egy robotot, ami gyakorlatilag a padlón gurul és a legmelegebb pontokat keresi, majd ezek alapján utasítja a rendszert, mely alkatrészek hűtésén változtasson vagy melyik számítógép terhelését csökkentse. Számításaink szerint a robottal a hűtésre fordított kiadásoknak akár 25 százaléka is megtakarítható."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.