Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 7. 12:38

A VIA hivatalosan nem támogatja a DDR400 SDRAM-ot

A VIA Technologies legújabb chipkészletei hivatalosan nem támogatják a DDR400 SDRAM-ot -- tudtuk meg tegnap Michal Lisieckitől, a vállalat közép-kelet európai marketing és értékesítési menedzserétől.

A VIA Technologies legújabb chipkészletei hivatalosan nem támogatják a DDR400 SDRAM-ot -- tudtuk meg tegnap Michal Lisieckitől, a vállalat közép-kelet európai marketing és értékesítési menedzserétől.

Így tehát a hamarosan debütáló KT400 és a már piacon levő P4X400 sem támogatja hivatalosan a PC3200 SDRAM-ot. A P4X400 bejelentésekor a sajtóanyagban még szerepelt az új memória támogatása, azonban a jelenleg elérhető specifikációkból már kimaradt. Természetesen nem hivatalosan mindkét chipkészlet képes együttműködni a DDR400 modulokkal, azonban a cég erre semmilyen garanciát nem vállal.

A VIA azért döntött a DDR400 "hanyagolása" mellett, mert ezek a memóriák jelenleg csak igen korlátozott számban érhetők el a piacon és a PC3200 SDRAM legnagyobb zászlóvivőjének számító Samsung és Micron ígéretei ellenére is csak kis volumenben képesek előállítani a chipeket és modulokat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 400 MHz-es effektív órajelű DDR SDRAM memóriachipeket hivatalosan csak a DDR-II szabvány keretében vezetik majd be a memóriagyártók, ugyanis a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) már szinte biztos, hogy nem fogja szabványosítani a DDR-I specifikáció szerint készült 400 MHz-es memóriát.

A memóriagyártókat megosztja a kérdés: a Samsung és a Micron a DDR400 elkötelezett hívei, a Hynix, az Elpida és az Infineon viszont nem tervezi a technológia felkarolását. Joo Sun Choi, a Hynix Semiconductor marketing igazgatója szerint a jelenlegi DDR-I szabványok mellett "nincs értelme" erőltetni a 400 MHz-es órajelet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról