:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 6. 12:22

Az IBM megnyitotta East Fishkill-i félvezetőgyárát és kutatóközpontját

Sam Palmisano
Sam Palmisano
[Mmd] New York állam kormányzója, George Pataki az IBM elnök-vezérigazgatójával, Sam Palmisanóval közösen bejelentette egy 300 milliméteres félvezetőüzem megnyitását, amely kategóriájában a legfejlettebb üzem lesz.

Az új üzem fontos lépés az IBM mikroelektronikai üzletága számára, mellyel ki szeretnék elégíteni az IBM vezető chiptechnológiái, a csúcsszínvonalú gyártási szolgáltatások, valamint az egyedi és standard chipek iránti növekvő keresletet.

A korszerű új épületben kap helyet a fejlesztési és a gyártási részleg is, melynek köszönhetően az IBM egyedülálló chipgyártó technológiáit könnyebben átültetheti a gyártási gyakorlatba. A prototípusok tervezése már megkezdődött, és az üzemben a terveknek megfelelően várhatóan az év végén megkezdődik a nagysorozatú gyártás.

"Továbbra is a technológiai fejlesztés lesz tevékenységünk középpontja" -- mondta Samuel J. Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója. "Új életre keltjük mikroelektronikai üzletágunkat, és biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő technológiákkal és tapasztalattal rendelkezünk egy olyan üzletág működtetéséhez, amely az erősségeink közé tartozó stratégiai területekre koncentrál."

A 300 mm-es új üzem fontos szerepet fog játszani az IBM, New York állam és a nagyobb New York-i egyetemek közti folyamatos együttműködésben, melynek célja, hogy a régió továbbra is a high tech szaktudás, a beruházások és az innováció központja legyen.

Az új 300 mm-es félvezetőüzemben az IBM vezető chipgyártó technológiáit -- többek között a rézhuzalozást, a "szilícium a szigetelőn" (SOI) tranzisztorokat és a kis k-együtthatójú dielektrikummal történő szigetelést -- azokkal a méretből fakadó előnyökkel ötvözi, amelyeket a nagyobb, 300 mm átmérőjű szilíciumszeleten való chipgyártás jelent.

Néhány adat az üzemmel és termékeivel kapcsolatban:

  • az új üzem 13 000 négyzetméter alapterületű; 320 kilométer csövet, 960 kilométer kábelt és 900 000 kilogramm tömegű csővezetéket tartalmaz; festéséhez 189 tonna festék volt szükséges
  • a nagyban automatizált gyártósor vezérlését végző szinten több mint 1700 darab, 1 GHz fölötti sebességű processzor működik, amelyek 110 terabájt adathoz férnek hozzá; ez nagyobb feldolgozási teljesítmény, mint amit a NASA az űrrakéták fellövéséhez használ
  • az üzemben 100 nanométernél kisebb méretű áramkörök is készíthetők (a nanométer a méter egymilliárdod része); egyetlen 300 mm-es szilíciumrétegen akár 50 milliárd tranzisztor is elhelyezhető; az ilyen szilíciumrétegen készülő chipek egyes részeinek mérete közel van a vírusok és a DNS méretéhez

"Az IBM East Fishkill-i beruházása is megerősíti azt a tényt, hogy a Hudson völgye és New York északi része vezető szerepet fog játszani a high-tech kutatások és a gazdasági fejlődés jövőjének alakításában" -- mondta Pataki kormányzó. "Az IBM által felépített, a világon a legfejlettebbnek számító üzem gazdaságunk reneszánszát fogja elhozni: az elkövetkezendő években új üzleti beruházásokat fog idevonzani és új munkalehetőségeket fog teremteni. Köszönjük az IBM-nek az elkötelezettségét, és örömmel tekintünk azon gazdasági előnyök elé, amelyeket ez az együttműködés New Yorknak hozni fog."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.