:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 6. 11:29

Gyorsabb processzorral szereli szervereit a HP és a Sun

A Sun Microsystems a mai naptól Sun Fire szervereiben is elérhetővé teszi az 1,05 GHz-es UltraSPARC III processzort, amelyet eddig kizárólag csúcsteljesítményű munkaállomásaiba épített be.

A Sun Microsystems a mai naptól Sun Fire szervereiben is elérhetővé teszi az 1,05 GHz-es UltraSPARC III processzort, amelyet eddig kizárólag csúcsteljesítményű munkaállomásaiba épített be.

A Sun Fire 3800, 4800, 6800, 12K és 15K kiszolgálók érdekessége, hogy az 1,05 GHz-es UltraSPARC III processzorok zökkenőmentesen együttműködnek a régebbi, 900 MHz-es változatokkal, így a számítógépeket egyszerűbben és olcsóbban lehet bővíteni.

A Sun Fire szerverek a Sun Uniboard technológiájára épülnek, ami egyfajta processzor/memória egységet jelent, amely változtatás nélkül használható a Sun Fire 3800 rendszerektől kezdve a Sun Fire 12K-n át egészen a Sun Fire 15K-ig. A vállalat szerint az Uniboard technológia rugalmas konfigurálhatóságot és egyszerű bővíthetőséget tesz lehetővé a felhasználó által kívánt helyen és időben.

Az 1,05 GHz-es processzorok beépítésekor a felhasználók megtarthatják 900 MHz-es chipeket tartalmazó Uniboardjaikat, nem kell őket kicserélni. A vállalat szerint az 1,05 GHz-es processzorok beépítésével a rendszer összteljesítménye akár 15 százalékot is növekedhet.

Eközben a RISC/UNIX piac másik legnagyobb gyártója, a Hewlett-Packard is gyorsabb processzorokat dob piacra. A vállalat várhatóan ma jelenti be, hogy az eredetileg csak a 64 processzoros Superdome kiszolgálóban elérhető 875 MHz-es PA-RISC 8700+ processzor a középkategóriás (4, 8 és 16 processzoros) szervereiben is elérhető lesz.

A cég ezen felül új AlphaServer rendszereket is bemutat, amelyekben 833 MHz-es helyett immár 1 GHz-es, 1,224 GHz-es és 1,25 GHz-es Alpha mikroprocesszorok találhatók, amelyek a korábbinál nagyobb cache memóriát tartalmaznak.

Mint ismeretes, a HP tervei szerint egy pár éven belül mind a PA-RISC, mind pedig az Alpha processzorcsalád átadja a helyét az Intellel közösen fejlesztett Itaniumnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.