:

Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 5. 09:16

Az Apple 2-4 éven belül át fog térni az Intel processzorokra?

[CNET] Andrew Neff, a Bear Stearns ellentmondásos előrejelzéseiről ismert elemzője úgy véli, hogy az Apple várhatóan át fog térni az Intel processzorokra, míg a körülmények arra utalnak, hogy a Dell és a Sun Microsystems közeledni fog egymáshoz.

[CNET] Andrew Neff, a Bear Stearns ellentmondásos előrejelzéseiről ismert elemzője úgy véli, hogy az Apple várhatóan át fog térni az Intel processzorokra, míg a körülmények arra utalnak, hogy a Dell és a Sun Microsystems közeledni fog egymáshoz.

Neff szerint a piacon számos fontos változás lesz a közeljövőben, erre utalnak a következő tényezők: kiéleződött verseny, gyenge kereslet, felesleges kapacitások és az, hogy szinte minden technológiai cégnél jelen van valamiféle sebezhetőség. A szakértő egy 50 oldalas, részletes jelentésben összesíti a piac helyzetét.

"A befektetők számára kulcsfontosságú felismerni azt, hogy ez nem egy olyan játék, ahol a cégek meghalnak és egyszerűen eltűnnek. A valóságban ez igen ritkán történik meg. Itt az idő ahhoz, hogy a vállalatvezetők megtegyék a lépéseket a konkrét változások felé, mivel azok fogják elérni a legjobb eredményeket, akik elsőként ismerik fel a lépések szükségességét." -- áll Neff jelentésében.

Neff úgy véli, hogy az Apple, amely jelenleg maximum 1 GHz-es Motorola és IBM processzorokat használ, át fog térni az Intel processzorok használatára, ezek jelenlegi maximális órajele 2,5 GHz -- a cél a teljesítmény jelentős növelése és új vevők megszerzése. Neff szerint 80%-nál nagyobb az esély arra, hogy az Apple meglépi az áttérést 2-4 éven belül.

Az IBM potenciálisan nyereséges úton jár azáltal, hogy növeli szolgáltatási üzletágát, de szükség van arra, hogy tovább csökkentse a hardverek szerepét -- a vállalat egyébként erre utaló lépéseket tett a közelmúltban: januárban például több gyárat eladott a Sanmina-SCI-nek.

"Nem azt mondjuk, hogy az IBM valaha is kilép a hardverpiacról, de csökkenti a tömegárunak számító hardverek szerepét a befektetések viszonylagos visszafogásával" -- írta Neff.

Azonban az IBM a lehető legjobb helyzetben van a szerver- és az általános üzleti piacon, mivel szinte bármilyen olyan szolgáltatást vagy hardvert tud kínálni, amelyre egy nagyvállalatnak szüksége lehet.

Az IBM-mel való sikeres versenyhez várhatóan összefog a jövőben a Dell, a Sun és az EMC. Bár az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy a szövetségek nem túl sikeresek, ezek nem járnak együtt az egyesülésekre jellemző drasztikus átszervezésekkel és óriási költségekkel.

A Dell-Sun-EMC triumvirátus létrehozása arra kényszerítheti az HP-t, hogy megvegye az EMC-t. Az egyesülés tovább erősítené a HP szerepét a tárolási eszközök piacán és megfosztaná a Dellt a legközelebbi szövetségesétől.

A Dell továbbra is a PC-világ királya marad a gyártás alacsony költségei miatt, azonban növelnie kell részesedését a csúcskategóriájú szerverek és a tárolási eszközök piacán. Az asztali PC-k és a notebookok terén egyaránt nyerni fog a Dell, véli Neff.

A cég dominanciája olyan egyértelmű, hogy a vállalat fő vetélytársa a PC-nyereségeket illetően nem is a több számítógépgyártó, hanem az olyan beszállítók, mint a Microsoft és az Intel. Ha feszültségek merülnének fel ezek között a történelmileg közeli szövetségesek között, akkor a Dell nyitna a Linux disztribútorok és az AMD felé.

A HP-nek gondjai vannak a PC-világban. Ahelyett, hogy a legalacsonyabb költségű gyártóvá vált volna, a HP a Compaq felvásárlásával próbálta növelni piaci részesedését. A számítógéppiac története azonban azt mutatja, hogy a kulcsfontosságú tényező nem a méretgazdaságosság, hanem az alacsony költség, jegyzi meg Neff.

Bár a Wall Street-i elemzők igen gyakran tesznek grandiózus (és gyakran helytelennek bizonyuló) előrejelzéseket és ajánlásokat, Neff eddigi szereplése viszonylag jónak mondható. 2001 januárjában például megjósolta, hogy a HP fel fogja vásárolni a Compaqot -- akkoriban a legtöbb elemző (sőt a HP és a Compaq egyes vezetői is) úgy vélte, hogy nem szabad PC-gyártókat megvásárolni, mondván: egyszerűbb hagyni, hogy azok a verseny eredményeként kimúljanak. 2001 elején Neff azt is előrejelezte, hogy a Dell és az EMC szövetséget fog kötni.

Neff előrejelzései után pár hónappal a HP bejelentette, hogy megvásárolja a Compaqot, míg a Dell és az EMC szövetséget kötött egymással. (Az is igaz azonban, hogy Neff 2001 elején azt javasolta, hogy a Dell vásárolja fel az IBM PC-divízióját vagy a Gateway-t vagy mindkettőt, ezek a tippek nem váltak be).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.