Szerző: Vörös Péter

2002. augusztus 2. 09:33

Újabb szereplő lép be a lapos kijelző piacra: a tajvani Hon Hai csoport

[EBN] Új versenyző lép be a lapos kijelzők piacára: a tajvani Hon Hai csoport bejelentette, hogy ötödik generációs laposkijelző-gyárat tervez építeni.

[EBN] Új versenyző lép be a lapos kijelzők piacára: a tajvani Hon Hai csoport bejelentette, hogy ötödik generációs laposkijelző-gyárat tervez építeni.

A Hon Hait 1974-ben alapították műanyagtermékek gyártására, és a cég 1981 óta gyárt elektronikai alkatrészeket, ma pedig a legnagyobb nemzetközi megrendelők számára készítenek különféle elektronikai és számítástechnikai alkatrészeket: alaplapokat, házakat, perifériákat; ezenkívül a cég számítógép-összeszereléssel is foglalkozik. A Hon Hai eddigi három legnagyobb alaplap-megrendelője a Compaq, az Apple és a Dell volt. A Hon Hai Precision Tajvan legnagyobb magánvállalata a forgalom alapján.

A mostani bejelentés szerint a Hon Hai csoport 0,7-1 milliárd dollárt tervez beruházni a TFT-LCD-gyár megépítésébe, a helyszín a hsinchui Science-Based Industrial Park lesz, közölte Edmund Ding, a csoport elnökének helyettese.

A Hon Hai lépését George Wu, a Primasia Securities egyik elemzője úgy értékeli, hogy az túlságosan megkésett, mivel a szektort olyan vállalatok uralják, mint a Samsung Electronics, az LG Philips Display (Dél-Korea) és az AU Optronics (Tajvan). A szigetország öt legnagyobb gyártója is hasonló projekteken dolgozik, ez pedig tovább növeli a kijelzők árának változékonyságát, amikor a termelés beindul, közölte Wu.

A Hon Hai azonban nem aggódik. "Igaz, előfordulhat túlkínálat. De a trend az, hogy a lapos kijelzők felhasználása növekedni fog." -- mondta Ding. A Hon Hai stratégiájának fontos eleme az, hogy először megrendelést szerez a meglévő ügyfelektől és csak azután gyártja le a kijelzőket. A várakozások szerint a Hon Hai kb. két év alatt fejezi be a gyár felépítését.

2001-ben a Hon Hai Precision nettó nyeresége 384,7 millió dollár, forgalma 4,2 milliárd dollár volt, ez 56,4% illetve 26,6%-os emelkedést jelent 2000-hez képest.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról