Szerző: Barna József

2002. július 26. 11:43

Hosszú idő után ismét nyereséges negyedévet zárt a Xerox

[Press&Inform] A Xerox tegnap hozta nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit. A cég ismét nyereséges a 2000 októberében elkezdett jelentős átalakulás óta elért legjobb negyedévi működési eredményeknek köszönhetően. A társaság a második negyedévre 12 centes részvényenkénti profitot jelentett, beszámítva a részvényenként 4 centes átstrukturálásból származó költségeket és a fedezetlen árfolyamkockázat miatt bekövetkezett 3 centes részvényenkénti veszteséget.

[Press&Inform] A Xerox tegnap hozta nyilvánosságra második negyedéves pénzügyi eredményeit. A cég ismét nyereséges a 2000 októberében elkezdett jelentős átalakulás óta elért legjobb negyedévi működési eredményeknek köszönhetően. A társaság a második negyedévre 12 centes részvényenkénti profitot jelentett, beszámítva a részvényenként 4 centes átstrukturálásból származó költségeket és a fedezetlen árfolyamkockázat miatt bekövetkezett 3 centes részvényenkénti veszteséget.

"A Xerox egy fontos célt tart szem előtt: értéket teremteni ügyfeleink és részvényeseink számára. Tovább javítjuk működésünk minden tevékenységi területét szerte a világon költségeik csökkentésével, likviditásuk fokozásával és készpénz-állományuk növelésével" -- mondta Anne M. Mulcahy, a Xerox elnök-vezérigazgatója. "A jelenlegi vezetés nehéz ügyeket tud maga mögött, miközben egy erősebb, karcsúbb és gyorsabb új Xeroxot hozott létre. Az eredmény: a jövedelmezőség helyreállítása, ami lendületet ad munkatársainknak és fokozza vevőink bizalmát, akik felismerik a Xerox megerősített termékválasztékában rejlő értékeket és versenyelőnyöket."

A cég bruttó haszonrése 42,5 százalék volt a negyedév során, ami az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékpontos növekedést jelent. Az értékesítési, adminisztratív és általános költségek 110 millió dollárral, azaz 9 százalékkal csökkentek 2001 második negyedéve óta. A második negyedben a Xerox 541 millió dollár működési cash flow-t ért el, ami javuló jövedelmezőséget és a mérlegtételek fegyelmezett kezelését tükrözi.

A Xerox -- miközben növekedésfokozó beruházásokat eszközölt -- változatlanul a költségcsökkentésre összpontosított. A társaság 2001-ben olyan kezdeményezéseket valósított meg, amelyek éves szintű költségbázisát több mint 1,1 milliárd dollárral fogják csökkenteni, és újabb intézkedéseket tett az év első felében mintegy 175 millió dolláros további költségcsökkentés érdekében. A globális alkalmazotti létszám 2200 fővel csökkent a második negyedévben, és jelenleg 72 400 főre rúg. A kutatási és fejlesztési ráfordítások a bevétel 6 százalékát teszik ki, azt igazolva, hogy a társaság elkötelezte magát az innováció felkarolása mellett három fő piacán: az irodai, a termelési és a szolgáltatási szegmensekben.

A Xerox 4 milliárd dollár összbevételt jelentett a második negyedévben, ami 8 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A második negyedévi bevételcsökkenés mintegy 30 százaléka annak tudható be, hogy a társaság tavaly kivonult a kis irodáknak és otthoni munkahelyeknek (SOHO) szánt berendezések kiskereskedelmi üzletágából, valamint csökkentette tevékenységi köreit a fejlődő piacokon. A fejlődő piacokról származó bevételek csökkenése egy olyan üzleti struktúrára történő áttérés következménye, amely előnyben részesíti a cash flow-t és a jövedelmezőséget. Ez a stratégia a működés hatékonyságával párosulva vezetett egy nyereséges negyedévhez a Xerox fejlődő piaci vállalkozásainál is.

Azon elkötelezettségének eleget téve, hogy megerősíti termékkínálatát, a Xerox nemrég vezetett be néhány áttörést hozó terméket, többek között a Document Centre és a DocuColor multifunkciós rendszerek új generációját, valamint az irodai környezetbe szánt Phaser színes nyomtatók családjának új tagját. Mulcahy megjegyezte, hogy ezek az új termékek a társaság által még ebben az évben piacra bevezetendő DocuColor iGen3, digitális termelési célra kifejlesztett nyomtatóval együtt a Xerox számára erős versenypozíciót biztosítanak piaci részesedése növeléséhez.

A társaság egészséges pénzügyi állapotára utalva Lawrence A. Zimmerman, a Xerox újonnan kinevezett első elnökhelyettese és pénzügyi igazgatója azt mondta: "A Xerox rövid időn belül megtette a helyes lépéseket likviditása javítása érdekében azzal, hogy 14 százalékkal csökkentette adósságát az elmúlt évben, miközben a június végi adatok szerint globálisan megőrizte mintegy 1,9 milliárd dolláros erős likviditását."

Zimmerman azt is megjegyezte, hogy a Xerox nemrég fejezte be banki hitelkerete újratárgyalását, miszerint 2,8 milliárd dollárt visszafizet, és megállapodott további 700 millió dollár szeptember 15-ig történő visszafizetésében, valamint a fennmaradó egyenleg lejáratának kitolásában.

"A működési körülmények javulásától a gazdag termékkínálaton át a megerősített mérlegpozícióig terjednek azok a fő feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy értéket teremtsünk a vevők és a részvényesek számára. Figyelemre méltó fejlődést érünk el minden területen, és továbbra is olyan jól meghatározott stratégiára alapozva teljesítünk, amely az egészséges, hosszú távú pénzügyi helyzetre összpontosít. És ezt a legmesszebbmenően tisztességes pénzügyi jelentések és a megerősített belső ellenőrzések iránti elkötelezettséggel tesszük" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról